Pensionären Kaj hade skulder på 87 000 kronor – då visade svenska folket vad medmänsklighet är

Pensionären Kaj från Avesta fick allt svårare och svårare att betala sina räkningar. När elen, bilen och försäkringar var betalda hade han bara några ören kvar varje månad att leva för.

När organisationen Vid din Sida med Jeanette Höglund fick höra talas om Kajs situation startade de en insamling som förändrade Kajs liv för alltid.

81-årige Kaj Ossiander bor ensam i ett hus utanför Avesta. Hans hustru dog för några år sedan och sedan dess har Kaj fått klara sig på en pension.

De senaste åren har Kajs elräkningar blivit allt dyrare, vissa månader har bara elräkningen legat på 9000. Själv har han en pension på 13 000.

När räkningarna är betalda har han bara några ynka ören kvar att leva för.

När Jeanette Höglund från organisationen Vid din Sida fick höra talas om Kajs situation åkte hon hem till honom för att ta reda på mer.

– Jag åkte hem till honom för att ta reda på hur det hade kunnat bli så här och då visade han mig räkningarna och kontoutdragen. Det visade sig att han i flera månader inte haft råd att betala och därför betalat med krediter, något som nu gjort att han har skulder, berättar Jeanette Höglund för Newsner och tillägger:

– Men som han sa, vad skulle han göra? Han måste ju kunna värma upp huset.

”Vet inte hur länge han hade klarat sig”

Kaj har tagit små kreditlån för att klara av att betala räkningarna för månaden. Men med tiden har lånebeloppen kommit ifatt honom och har han haft svårt att betala av skulderna.

– Han hade ju fått flera påminnelser och man hotade att stänga ned allt från försäkringar till abonnemang. Han hade skulder på 87 000 kronor och levt på existensminimum så länge. Det går ju bara inte. Jag vet inte hur länge han hade klarat sig, säger Jeanette till Newsner.

Jeanette bestämde sig för att hjälpa Kaj och på organisationens Facebooksida beskrev hon Kajs ärende.

– Jag skrev och frågade om vi kunde hjälpas åt att betala den här skiten och ge Kaj en värdig ålderdom, säger Jeanette.

På mindre än ett dygn hade Vid din Sida, med hjälp av svenska filket, samlat in 93 000 kronor.

– Kaj hade skulder på 87 000 men då passade jag på att hjälpa honom att byta vinterdäck på bilen. Han hade inte råd med det och bor man på landet så behöver man bil så att man kan ta sig till byn för att handla mat, säger Jeanette och tillägger:

– Jag köpte även tio kubik ved så att han kan få hjälp att värma upp huset i vinter. Men man ska komma i håg att det är våra följare som är de riktiga hjälparna.

Klippt kreditkorten

Kajs reaktion när han fick höra om skuldsaneringen var obetalbar för Jeanette.

– Han har aldrig bett om hjälp, aldrig någonsin. Så att se hans lättnad och glädje över det här, det ger mig energi. Han ringde till mig och sa att det var som om jultomten varit där. Nej men, han var så lättad. Nu har han klippt alla kreditkort och kan börja om från noll igen och få ett annat liv.

Tack till våran hjälte Anders på Ved och Maskin i Avesta ❤️nu kan vi känna att Kaj kommer klara sig och kan elda i…

Posted by Vid Din Sida – Sverige on Tuesday, November 21, 2023

Jeanette menar att inlägget om Kaj också gjort att människor fått upp ögonen för honom och flera har hört av sig och sagt att de är villiga att hjälpa till om han behöver något.

– När veden kom var det flera som åkte dit och hjälpte honom stapla ved. Jag är säker på att han inte kommer vara så ensam längre.

Jeanette påminner vilken skillnad vi kan göra när vi hjälps åt.

– Tillsammans kan vi göra sådan skillnad.

Vi kan inte göra annat än att hålla med. Tillsammans gör vi skillnad.

Sprid gärna artikeln så att fler får läsa om dessa positiva nyheter.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev