Nya skattesänkningar för miljarder – så påverkas pensionärerna

Sänkt inkomstskatt på sammanlagt 13,5 miljarder kronor i höstens budget.
Det utlovade regeringens samarbetspartners Centerpartiet och Liberalerna vid en gemensam pressträff på torsdagen.
Även pensionärerna kommer få ta del av skattesänkningen, utlovar Annie Lööf.

– Nu krävs en ekonomisk rivstart som tar Sverige framåt, genom krisen. Det handlar om att förbättra människors ekonomiska trygghet och samtidigt att få hjulen att snurra igen, säger C-ledaren Annie Lööf som presenterade satsningarna vid en pressträff tillsammans med Liberalernas Nyamko Sabuni på torsdagen.

STOCKHOLM 20200908 Centerns partildeare Annie Lööf anländer till riksdagshuset för att delta i riksmötets öppnande. Foto: Sören Andersson / TT

C och L är som bekant budgetpartners till regeringen. På torsdagen höll de gemensam pressträff och förkunnade att de fått igenom skattesänkningarna i förhandlingarna med regeringen. Sänkningen kommer i två olika delar i höstbudgeten:

Dels en skattereduktion på alla typer av förvärvsinkomster – och dels en variant av jobbskatteavdraget, som Alliansen införde i flera led tidigare mandatperioder. Den senare delen ska nu ut på remiss.

SVT: Pensionärer får också sänkt skatt den här gången

Men det finns en viktig skillnad den här gången. Enligt Annie Lööf omfattas nämligen även pensionärer och de som får ersättningar från trygghetssystemen av skattesänkningen.

– Det här är en skattesänkning både till de som jobbar, till de som är pensionärer men också de som har socialförsäkringsförmåner som till exempel föräldrapenning eller a-kassa, säger Annie Lööf till SVT.

Förr om åren har inte pensionärerna fått sänkt skatt i takt med jobbskatteavdraget, som då bara utgick till den arbetande delen av befolkningen.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare utlovat upp till 600 kronor extra i månaden i ett nytt pensionstillägg i den kommande budgeten.

STOCKHOLM 20200907 Statsminister Stefan Löfven (S) och Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, håller en pressträff i Rosenbad. Foto: Pontus Lundahl / TT

– Totalt sänker vi nu skatten för över sju miljoner svenskar. Det ska märkas i plånboken när man jobbar, och det är också helt avgörande att vi nu hittar sätt att stimulera ekonomin, säger Annie Lööf (C).

Exakt hur mycket pengar det blir i sänkt skatt för respektive grupp ska partierna återkomma till. Men ”ett par hundralappar kvar i plånboken för de med lägst inkomster” utlovade Sabuni (L) vid pressträffen.

Enligt SVT:s uppgifter rör det sig om upp till 1 500 kronor i skattelättnader per år.

Det väntas nu bli sänkt skatt för de som har inkomst från antingen löner, pensioner eller socialförsäkring. ”Skattesänkningen fasas in, från inkomster om 40 000 kronor per år och med fullt genomslag vid en månadslön på 20 000 kronor per månad”, skriver C i ett pressmeddelande.

Vad tycker du om detta? Prioriterar partierna rätt eller fel i det här läget? Skriv gärna en kommentar med din åsikt och delta i debatten!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required