Kravet på regeringen: Gör om pensionssystemet – ”Ger inte trygghet även om man jobbat i 40 år”

Pensionen är ett av de viktigaste trygghetssystemen vi har och kommer att ha i livet, ändå sätter det ett stort antal svenska pensionärer i svår fattigdom, trots att de arbetat ett helt yrkesliv.

Tantpatrullen är en politiskt fristående och antirasistisk organisation som arbetar för ett rättvist pensionssystem och bättre villkor för äldre kvinnor. Nu ställer de krav på regeringen i en öppen debattartikel i Aftonbladet.

”Hur kunde det bli så att i ett av världens rikaste länder har vi ett växande antal fattigpensionärer? Det är faktiskt så att vi har ett av EU:s sämsta pensionssystem?”

Tantpatrullen är ofta ute på gator och torg för att möta människor och diskutera deras levnadsstandarder, för att ha underlag för att arbeta för ett mer rättvist pensionssystem för våra äldre och framtida pensionärer.

”När vi i Tantpatrullen är ute på gator och torg och diskuterar pensioner så träffar vi många kvinnor som arbetat som undersköterskor, bibliotekarier, sjuksköterskor och socialarbetare. De berättar att de nu har en pension som det inte går att leva på.

Hur kunde det bli så att i ett av världens rikaste länder har vi ett växande antal fattigpensionärer? Det är faktiskt så att vi har ett av EU:s sämsta pensionssystem där tvåsamhet för många är en förutsättning för att klara sig ekonomiskt.”, skriver Tantpatrullen i sin debattartikel som publicerats på Aftonbladet.

”Kvinnor drabbas hårt”

Enligt Tantpatrullen drabbas kvinnor extra hårt då de i regel har lägre löner än män. De menar att om man har låg lön i arbetslivet så kommer man att vara fattig tills man dör.

Pensionssystemet
Foto: Shutterstock/TT

Förslaget för ett tryggare pensionssystem

Som förslag till en lösning på problemet föreslår Tantpatrullen att man avvecklar pensionssystemet.

”Avveckla premiepensionssystemet eller reformera det i grunden. Det är inte rimligt att det är pensionsspararna som står för all risk när fonder används till att berika fondägarna i stället för pensionärerna eller att våra pensionspengar hamnar i skatteparadis.”, skriver Tantpatrullen i sin debattartikel.

Vad tycker du om Tantpatrullens förslag? Dela gärna för att vara med och göra skillnad genom att höja rösten för svenska pensionärer.