Peter har plockat 80 kilo kantareller – skänker svampen till pensionärer: ”Försöker göra något gott”

Peter Nordmark är en riktig hejare på att plocka svamp. Men till skillnad från många andra så väljer han att inte behålla alla kantareller för sig själv.

Överskottet skänker han nämligen till pensionärer som själva har svårt att komma ut i skogen.

Svampskogen är en plats som Peter Nordmark i Aneby, Småland, uppskattar.

Omkring fyra timmar per dag är han ute i skog och mark för att leta rätt på favoritsvamparna – man kan med andra ord intyga att svampplockningen är en stor passion i Peters liv!

Men det mesta sparar han inte på själv. För tredje året i rad väljer han nämligen att skänka det mesta av skörden till äldre personer.

– Det som driver mig är att få sprida lite glädje i den här tiden av mörker som finns i världen och Sverige. Jag försöker göra något gott, säger Peter Nordmark till Newsner.

Idén föddes i affären

Idén med att bidra till välgörenhet för äldre genom svampplockning uppkom när Peter var på Ica och såg en pensionär som försökte köpa gröt och mjölk. Hon hade dock bara råd med en av produkterna. Peter steg då in och betalade för hennes varor, men när han kom hem väcktes tankar.

Peter är mycket bekymrad över problemet med fattigpensionärer i Sverige. Han och frun funderade över vad de kunde göra för att hjälpa.

– Det måste ändå funka för ens liv. Det måste vara en insats som passar ens vardag. Då sa vi det att: ”vi delar ut lite kantareller”. Det var så det började, säger Peter Nordmark.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Nordmark
Foto: Privat

Filosofin är att även de som inte orkar eller kan ta sig ut i skogen också ska få ta del av det som skogen har att erbjuda. Kilopriset för kantareller i butiken är dessutom ofta skrämmande högt.

– Vi har ju något så underbart som allemansrätt i Sverige. Bara för att man är gammal – ska man då inte få ta del av det? Ska man då behöva betala hutlösa priser? Det funkar inte min värld.

Även yngre personer kan få ta del av Peters kantareller. Det förutsätter dock att man skänker 150 kronor per kilo till välgörenhetsorganisationen Vid din sida, som arbetar för att göra livet lättare för fattigpensionärer i Sverige.

LÄS MER: Fattigpensionären Monica skulle vräkas – då klev Jeanette Höglund in och samlade in skulden: ”Ärofyllt att få göra det här”

Fått ihop hela 80 kg svamp

Hittills i år uppskattar Peter att han plockat cirka 80 kg kantareller. Men han känner inte för att själv tjäna en hacka genom att sälja en del av det.

– Jag vill inte ta betalt för något som är gratis. Visst, jag lägger ju ner tid på det, men det hade jag gjort ändå för jag tycker det är kul och avkopplande att komma ut i skogen. Det här gör ju dessutom att jag får möjlighet att vara ute ännu mer, för jag hade inte kunnat fylla min frys med 80 kg kantareller liksom.

Svampen delar Peter ut gratis till pensionärer – 1 kilo per person. Långt ifrån alla pensionärer är dock fattiga och många vill betala för att göra rätt för sig. Då har Peter bett dem att swisha ett belopp till välgörenhet istället.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Nordmarks kantareller
En del av årets skörd hemma hos Peter Nordmark. Foto: Privat

Peters bästa tips till svamplockaren

Plocka gärna svampen i blandskog, det vill säga där det finns både barr- och lövträd. Det är där som man hittar mest kantareller enligt Peter.

Slappna av och se dig omkring noga. Försök inte stressa för att hitta de där gyllene svampställena.

– Börjar man stressa så funkar det inte. Sänk tempot och ta det lugnt, säger Peter Nordmark.

Har hyllats av lokalsamhället

För sin gärning har Peter mötts av mycket fin respons från folk. Inte minst från de som fått ta emot egna kantareller.

– Den glädjen som man ser i ansiktet på dem när de får ta emot något så enkelt som lite svamp. För mig är det ju skitenkelt – jag var ute i fyra timmar i dag och kom hem med 10 kg. Men att istället ge det till en pensionär som kanske har svårt att gå eller så, den glädjen som de visar när de får lite kantareller, det är ju en fantastisk grej. Det är en rätt så skön känsla att få göra något sånt.

Vilket fantastiskt initiativ Peter! Tänk vad mycket glädje du sprider!

Nu passar vi på att hylla Peter ordentligt i kommentarsfältet på Facebook!

Dela gärna artikeln med dina nära och kära – kanske inspirerar det någon att göra något liknande för någon annan.