Peter Jihdes livsviktiga budskap – bakom tatueringen

Peter Jihde gjorde ett val.
Han tatuerade sig efter att ha fått diagnosen diabetes typ-1.
Nu berättar tv-profilen att han gett instruktioner till sina barn hur de ska agera om han får ett blodsockerfall – och han uppmanar andra diabetiker att ta efter.
Om jag skulle försvinna bort eller gå ner i svart, då ska de alltid leta efter något sött, säger Jihde som på torsdagskvällen leder ”Diabetesgalan” i TV3.

För tredje året i rad är Peter Jihde värd för ”Diabetesgalan” i TV3. Den direktsänds från en slutsåld Annexet i Stockholm där pengar samlas in till forskningen. På scenen står en rad folkkära artister som exempelvis Bo Kaspers Orkester och Molly Sandén.

För Peter Jihde är diabetesfrågan livsviktig.

Jihde förklarar att han har gett instruktioner till sina barn vad de ska göra om deras pappa tuppar av till följd av sjukdomen vid lågt blodsocker.

– Jag talar om för dem att det alltid är socker. Om jag skulle försvinna bort eller gå ner i svart, då ska de alltid leta efter något sött, säger Jihde till Newsner.

Han fortsätter:

– Det ska man egentligen informera alla människor om, och det försöker vi göra på galan. Vi har förmodligen lågt blodsocker, och då behöver vi något sött. Det är egentligen där jag börjar i all diabetesinformation. Hur man räddar liv.

Peter Jihdes livsviktiga tatuering

Det var också detta som var bakgrunden till varför Jihde gjorde sin tatuering för ett par år sedan. På insidan av tv-profilens vänstra handled har han numera ordet ”diabetes” intatuerat i den så kallade diabetesringen.

– Det är därför jag drog min tatuering. Man går ofta till pulsen och ser då: ”oj, här står det diabetes. Han behöver något sött. Han kanske inte är berusad när han ligger där och skakar utan det kanske är något annat”, säger Jihde och drar upp tröjan över ena handleden.

Har tatueringstrenden spridit sig? 

– Jag får meddelanden på Instagram och folk som mailar och hör av sig om var jag har gjort den. Så jag vet att en del gör det. Många andra jobbar med armband och halsband där det står ”diabetes”, men jag brukar alltid tappa mina, säger Jihde.

STOCKHOLM 2016-11-15 Programledaren Peter Jihde är aktuell med boken ?Jihdes Diabetes ? en match för livet? som han skrivit tillsammans med hustrun Karin. Foto: Anders Wiklund / TT

Hur upplever du reaktionerna från Diabetes-Sverige?

– Jag upplever att vi har fått otroligt fina reaktioner. Framför allt på den här TV3-serien som vi har haft nu, ”Toppar och dalar”, där vi visar att vi kan ta oss över all natur till norska gränsen bara för att visa att det går även om det kan vara jävligt problematiskt med diabetes. Den serien har vi fått jättemycket positiv feedback på. Man visar sjukdomen i det vanliga livet. Jag är väldigt glad och tacksam för det stöd som jag tycker Diabetes-Sverige ger oss, och som vi ger varandra. Det låter nästan som jag missionerar, men så känns det.

Diabetesgalan sänds i kväll, torsdag 14 november klockan 20.00 på TV3 och Viafree. På scen står bland andra Bo Kaspers Orkester och Molly Sandén.

Dela gärna vidare för att sprida Peters budskap!

TV: 10 mest sedda TV-programmen 2018