Foto: TT/Shutterstock

Peter Stormare ryter ifrån mot fattigpensionerna – efter mammans tragiska öde: ”Finns inget mer förnedrande”

.

Peter Stormares mamma Gunhild gick bort i januari i år.

Nu öppnar Hollywood-stjärnan upp om sorgen – och berättar om ilskan över hennes öde de sista åren.

– Det finns inget mer förnedrande, säger Stormare till Newsner.

Den svenska Hollywood-stjärnan Peter Stormare är i Sverige för att berätta om sitt kommande projekt – dokumentärserien ”American Runestone” som ska visas på Viaplay nästa år.

– Det handlar mycket om vikingar men också om native americans, som också är ett stort intresse hos mig, säger Peter Stormare.

Men privat fick Stormare en tuff start på det nya året, då han förlorade sin mamma Gunhild.

– Hon gick bort i januari, säger Stormare.

Han berättar att mamma Gunhild levde som hemmafru i många år och hade det tufft ekonomiskt.

– Jag har mamma som precis har gått bort som levt på liksom minimibelopp, och om inte barnen hade hjälpt till så… Men det är tyvärr en politik i Sverige som jag inte håller med om. Det är också de äldres situation och speciellt många äldre kvinnor. De har jobbat hemma och som inte har jättestor inkomst och där mannen haft en medelmåttig inkomst. Där de överlevt och lyckats tagit två barn genom skolor och sett till deras bästa. Om mannen går bort så sitter kvinnan utan inkomst, säger Stormare.

STOCKHOLM 2019-06-11. Skådespelaren Peter Stormare intervjuas på Grand Hotel inför premiären av serien The American Runestone som visas på Viaplay. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Förra året presenterade Pensionsmyndigheten en ny rapport som menade att 245 000 svenskar över 65 år ligger under gränsen för fattigdomsrisk.

”Lever på en stor lögn”

Stormare drar en parallell till historien.

– Det är bara att gå tillbaka till Sverige där man inte ens talar om att vi hade slavar på 20- och 30-talet som hette statare. Det är ingen som talar om. Det är så det egentligen har sett ut i det här landet. Vi lever på en stor lögn i det här landet och det försöker vi fortfarande slå i folk.

Hollywood-stjärnan ryter nu ifrån – och menar att framför allt kvinnor som varit hemmafruar under perioder i sitt liv hamnat i kläm.

– Och jag skulle vilja se just som i mammas fall att hon betraktades att hon gjort en inkomst genom att vara hemma. Hon var hemmafru och det dilemmat sitter många i. Där de en tid sa att ”du ska vara hemmafru”, sedan beordrade svenska regeringar att ”du ska vara ute och jobba”. Sen ”nej, ni får göra avdrag och ta hemhjälp”, nu ska vi ha hemhjälp och gå tillbaka till den gamla tiden.

Foto: Simon Cederqvist / TV3

Peter Stormare: ”Ge pensionärerna mer”

Han tycker att pensionerna borde höjas.

– Det här landet lever på sin dubbelmoral fortfarande, och det svenska folket hackar i sig det, tyvärr. Jag kan inte göra någonting åt det, jag bor i ett annat land och det kanske är dubbelmoral och mycket skit där jag bor också. Men tyvärr, Sverige har sett ut som det gjort i tusen år och kommer så se ut i tusen år.

Vad tycker du att man ska göra åt pensionssystemet? 

– Ge dem mer! Helt enkelt, ge dem mer. Det finns ett slags sätt att kompensera. Människor ska inte leva på existensminimum-bidrag när man är 83 år gammal. Då ska man inte leva på existensminimum. Vi ska inte gå tillbaka till det gamla, nästan feodala samhället där en mamma eller pappa som blev 70-80 år ska leva på sina barns inkomst. Det finns inget mer förnedrande för den människan, säger Stormare och förklarar att även mamma Gunhild gav uttryck för det senare då hon fortfarande levde.

Tillsammans ställde de bland annat upp framför fotograferna i samband med en filmpremiär för ”Varg” hemma i Arbrå år 2008. På bilderna syntes en stolt mor vid sin sons sida. Innan filmen visades nationellt hade filmen premiär hemma på Stormares barndomsbiograf Saga.

Vill se större satsningar på glesbygden

Och just landsbygdsarvet från lilla Arbrå i Hälsingland väger tungt för Stormare. Det berättade han om redan då han medverkade i SVT:s ”Stjärnorna på slottet” för många år sedan.

– Den lyckligaste tiden med mig var när jag gick uppe på skogsvägarna, ibland med en Bibel, under armen. Det var sommar och att gå på de där små grusvägarna uppe i skogen, titta på skogen och se sommaren komma… Då var jag väldigt lycklig, och då var det en röst inom mig som sa ”det kan du gå tillbaka till”, sa Stormare i Stjärnorna på slottet när han berättade om sin uppväxt i Hälsingland.

I dag bor han i USA med sin familj sedan många år, men hemma i Sverige klappar hjärtat fortfarande för landsbygden. Nu vill han se större satsningar på glesbygden.

Peter Stormare arrives at the premiere of ”Hansel & Gretel Witch Hunters” on Thursday Jan. 24, 2013, in Los Angeles. (Photo by Todd Williamson/Invision/AP/TT)

– Man slår sönder glesbygden, folk ska bo i städer. Skulle man göra någonting helt annat, att de som startar upp på landsbygden och försöker slå liv i de gamla byarna, skulle få skattelättnader under fem till sju år och lättare anställa folk ute på landsbygden. Det skulle jag vilja se.

Håller du med Peter Stormare? Dela gärna vidare och säg din mening!