Pojke försvann från strand – ambulans hindrades av felparkerade bilar: ”Tråkigt att se”

Under tisdagen fick räddningstjänsten i Ystad larm om en försvunnen pojke på stranden. Men räddningstjänsten hade svårt att nå fram till olycksplatsen – på grund av felparkerade bilar och cyklar.

Sommaren är äntligen här, något som för många betyder härliga dagar med sol och bad.

Men bara för att man befinner sig på en badplats betyder det inte att man kan slappna av helt och hållet. Det finns nämligen några regler att förhålla sig till på platsen och det i förebyggande syfte om faran skulle vara framme.

Enligt Svenska Livräddningssällskapets årsrapport från 2020, skedde flest drunkningsolyckor under fjolåret i just badrelaterade olyckor.

Ambulans badplats
Foto: TT

Och när räddningstjänsten får larmet gäller det att de kan ta sig fram till platsen. Vilket idag inte är en självklarhet.

Larm om misstänkt drunkning

Under tisdagen fick räddningstjänsten i Ystad larm om en eventuell drunkning. En pojke hade försvunnit från stranden och ambulanspersonal åkte genast mot platsen.

Men väl vid stranden kom de inte fram. Och det på grund av felparkerade bilar och cyklar.

”Idag fick vi larm om drunkningsolycka vid Ystad Saltsjöbad. Vid ambulansens framkomst var grinden till räddningsvägen blockerad av en bil!”, skriver räddningstjänsten i ett inlägg på Facebook.

Idag fick vi larm om drunkningsolycka vid Ystad saltsjöbad. Vid ambulansens framkomst var grinden till räddningsvägen…

Posted by Räddningstjänsten SÖRF on Tuesday, July 6, 2021

Som tur var hittades pojken oskadd på land men i ett skarpt läge hade den felparkerade bilen varit skillnaden mellan liv och död.

”Tack och lov hittades det saknade barnet oskadad på land, men oavsett så är det tråkigt att se. Därefter tog vi oss en tur med våra brandbilar längs strandpromenaden för att kolla framkomligheten. Tyvärr fick vi flytta undan en hel del cyklar för att kunna komma fram”, skriver dem i inlägget.

Nu uppmanar räddningstjänsten alla badsugna att tänka på hur de parkerar sina bilar och cyklar. Det för att det måste finnas möjlighet för räddningstjänsten att ta sig fram om olyckan är framme.

”Tänk på att räddningsvägarna ej får blockeras!”, skriver dem.

Vi måste alla hjälpas åt att se till att bilar och cyklar inte hindrar räddningstjänsten att ta sig fram. Dela gärna artikeln så att fler påminns om att parkera rätt.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);