Polis larmades till gymnasieskola – urspårning under studenternas vilda utspring: ”Otryggt”

Idag och kommande dagar tar tusentals gymnasieelever över hela landet studenten. Men även om restriktioner lättats och många vaccinerats så är det fortfarande läge att ta ansvar. Under torsdagseftermiddagen larmades polis till en gymnasieskola i Stockholm, efter att utspringet spårat ur.

Nu uppmanar polisen föräldrar att prata med sina ungdomar.

– Det var stökigt igår också och vi förväntar oss att det kommer fortsätta vara stökigt under veckan, säger Mats Eriksson vid polisen till Aftonbladet.

På grund av pandemins utbrott förra året avråddes alla studenter 2020 att ställa in sina mottagningar med flera inbjudna. Det har inte heller varit tillåtet att åka studentflak med anledning av restriktioner från regeringen, vilket gjort att en gammal tradition tillfälligt fått gå i graven. 

För årets studenter ser det ljusare ut. I samband med att många vaccinerats och att restriktioner lättats på ser många fram emot ett studentfirande i sällskap av nära och kära. 

OBS: Studenterna på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Tömde brandsläckare och bråkade

Men redan innan helgen börjat har man kunnat se tendens till urartade firanden i Stockholms län. Under torsdagsförmiddagen larmades polisen till en gymnasieskola i Stockholm, efter att ungdomar tömt en brandsläckare och bråkat under ett studentutspring. 

– När det skjuts raketer, töms brandsläckare och bråkas så skapar det otrygghet hos människor i närheten, säger Mats Eriksson till Aftonbladet.

Enligt Mats Eriksson så rycker polis ut när firandet är så stökigt att det påverkar allmänheten, vilket det i det här fallet gjorde. 

Polis
Foto: TT

Polisens uppmaning till föräldrar

Kort innan det urartade studentutspringet i Stockholm gick polisen ut med en vädjan till föräldrar och vuxna. Detta i hopp om att kunna förhindra att firandet urartar och de behöver rycka ut:

– Vi uppmanar föräldrar och andra vuxna att ta ansvar, ha god kontakt med sina barn och ungdomar och ta reda på var de är och vad de gör. Vårdnadshavare uppmanas också att gärna gå ut och nattvandra. Ju fler vuxna som finns ute – desto tryggare firande blir det för våra unga, säger Patrick Widell, brottsförebyggande samordnare vid polisen i region Stockholm, i pressmeddelandet.

Sistaårseleven Ebba reagerar på att studentflaken förbjuds – samtidigt som elever kan trängas i matsaler och korridorer.Vad tycker du om det här?

Posted by Newsner on Wednesday, April 28, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required