Polisen rasar – förbjuds nu att ta överblivna vaccindoser som ska slängas: ”Motarbetade”

Överblivna vaccindoser gavs till poliser istället för att slängas.

Nu sätter polisens egen coronagrupp stopp – och förbjuder tjänstgörande personal att ta emot restvaccin.

– Folk är jävligt irriterade. Det handlar ju om doser som hade gått förlorade annars. Vi känner oss motarbetade, säger en polisanställd källa till Aftonbladet.

Vaccinationerna mot covid-19 har rullat på i Sverige de senaste månaderna. Totalt har över 3,4 miljoner vaccinationer nu genomförts, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Samtidigt kommer uppgifter om att många vaccinationscentraler gapar tomma. Vaccinationstider har förblivit obokade och det har på sina håll funnits fler sprutor än folk som dykt upp.

– Just nu sitter vi bara här och väntar på att fler ska komma hit. Vi har mycket resurser på plats och mer än tusen doser vaccin som vi bara väntar på att ge ut, men i går och i dag har det kommit väldigt lite folk, sade en sjuksköterska i Region Stockholm till Aftonbladet under helgen.

När folk dessutom har avbokat sina utsatta vaccintider med kort varsel, har det inneburit att redan upptinade vaccindoser varit tvungna att kasseras.

vaccin
Foto: TT

Poliser fick överblivet vaccin

För att undvika detta och slippa slänga vaccin i onödan, har vissa doser i sista stund därför gått till personer på reservlistorna. Det vill säga personer som inte står på kö enligt den ursprungliga prioriteringsordningen.

Bland annat kunde Aftonbladet under måndagen rapportera att flera poliser vaccinerats mot covid-19, med överblivna restdoser som annars skulle slängas.

Ett besked som Newsners läsare ställde sig positiva till.

”Ett mycket bra beslut, i det här fallet till en yrkesgrupp som träffar mycket människor genom sitt yrke”, skriver en läsare. ”Huvudsaken är att det kommer till användning”, skriver en annan.

”Alldeles riktigt” Vore skandal om vaccin förstörs för att människor avbokar / eller bara inte dyker upp!”, skrev en tredje.

Foto: TT

Förbjuder nu personal att ta restdoser

Men trots de positiva tongångarna, sätter polisens egen coronagrupp nu stopp för initiativet.

Enligt Aftonbladet har de valt att förbjuda tjänstgörande personal från att ta överblivna vaccindoser. Informationen ska ha gått ut via mejl, och innebär att inga poliser får vaccineras innan regionerna har öppnat upp för den fas som de ingår i.

– De är så rädda för negativ medial uppmärksamhet. Man slår sig för bröstet och vill vara en attraktiv arbetsplats, de sitter inne i värmen och tar beslutet medan vi är ute på gatorna och riskerar att smittas. Det händer att folk spottar på oss och säger att de ska ge oss corona, säger en polisanställd källa till Aftonbladet.

Enligt Per Engström, nationell kommenderingschef avseende polismyndighetens coronahantering, är beslutet välgrundat.

– Vi anser att det är olämpligt att anställda som inte ingår i den nuvarande fasen vaccineras eftersom det är Folkhälsomyndighetens ordning som ska tillämpas, säger han till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar – och dela för att säga din åsikt i frågan!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);