Polisen ryter ifrån – kräver att föräldrar tar ansvar för stökiga ungdomar: ”Prata med era barn”

Stökiga ungdomar ställer till med problem i centrala Norrköping.

Nu har polisen fått nog – och kräver att föräldrar tar större ansvar för sina barn.

”Vet ni hur era ungdomar beter sig på stan?”, skriver Polisen Norrköping på Facebook.

Vi har flera gånger rapporterat om situationer i olika kommuner, där ungdomar har drivit runt på stan och ställt till med trubbel. Bland annat gick polisen i Strängnäs i höstas ut och bad fler vuxna att ta ansvar, när ungdomar inte skötte sig.

För även om polis och väktare gör så gott de kan för att hålla samhället tryggt och säkert, är det inte alltid som det räcker. Kommunikation och engagemang från föräldrar och vårdnadshavare är många gånger minst lika viktigt för att kunna få ordning på problemen.

Detta är något som polisen i Norrköping saknar. Som Norrköpings Tidningar tidigare har skrivit om vädjar man därför om att föräldrar ska prata med sina barn, sätta gränser och visa vem som bestämmer.

Och i ett inlägg på Facebook, ryter polisen ifrån och kräver att föräldrar tar större ansvar.

ungdomar
Genrebild. Foto: Shutterstock

”De yngsta är runt 11 år”

I Inlägget skriver Polisen Norrköping om en oroande tendens – att stadens centrala delar har blivit ”den nya fritidsgården”. Man berättar vidare om hur ungdomar ränner omkring på stan, bråkar och är besvärliga.

”Vi får höra att ungdomar ofredar förbipasserande genom att kalla dem fula ord, sexuellt ofredar kvinnor, kastar mat på folk, röker cigarretter osv. De yngsta är runt 11 år..”, skriver polisen på Facebook.

Vidare frågar man sig varför inte barnens föräldrar agerar.

”Vart är alla föräldrar? Vet ni hur era ungdomar beter sig på stan? Det är en direkt olämplig plats att vara på och kan mycket väl bli en plattform för framtida problem.”

City är nya fritidsgården… Just nu är det väldigt mycket ungdomar i city runt framförallt filmstaden. Vi får höra…

Posted by Polisen Norrköping on Tuesday, February 9, 2021

Polisen kräver att föräldrar tar ansvar

Inlägget har fått tusentals interaktioner på Facebook och många i kommentarsfälten vittnar om obehagskänslor över situationen i centrala Norrköping.

Nu vädjar polisen om att föräldrar också hjälper till, för att minska på stöket.

”Polisen tillsammans med väktare, socialtjänst med flera gör allt vi kan för att stävja problemet men det räcker inte”, skriver man och fortsätter:

”Vi behöver hjälpas åt allihop”.

Vad tycker du om det här? Bör föräldrar ta större ansvar över sina ungdomar på kvällarna? Dela gärna artikeln och berätta.

Foto: TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required