Polisen varnar för livsfarliga misstaget – som många bilister just nu gör i trafiken: ”Riskerar böter”

De senaste veckorna har vårvädret tagit de flesta svenskar med storm. Och redan nu kanske flera har bytt till sommardäck.

Men nu slår vädret om igen och att köra runt med sommardäck när väglaget inte råder är inte bara farligt, det är faktiskt olagligt.

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

Men i år kom vårvädret tidigt och när gatorna blivit sopade och tussilagon tittar upp vid vägkanten är det lätt att man lite förhastat beslutar sig för att lägga vinterdäcken bakom sig och byta till sommardäck.

Men nu slår vädret om igen och det väntas bli både ordentliga snöfall och minusgrader på flera håll i landet.

Vinterväglag/ Polis
Foto: Polisen/ TT

Och att köra runt med sommardäck när det är vinterväglag är inte bara farligt.

Det kan också leda till böter. Något polisen varnar för i ett inlägg på Facebook.

”Har du redan hunnit byta till sommardäck? Då ska du låta bilen stå om vinterväglag råder. Att ge sig ut på vägarna med sommardäck när det är vinterväglag ökar inte bara risken för olyckor i trafiken, det är dessutom ett lagbrott”, skriver polisen i inlägget.

Om det sker en olycka där en förare kört med sommardäck riskerar denne att få böter på 1200 kronor.

”Men det kan också innebära att man blir misstänkt för vårdslöshet i trafik. Det kan även ge en nedsatt försäkringsersättning”, skriver polisen i inlägget.

Vanliga misstag i trafiken

Har det frusit på riktigt ordentligt så kan det vara ett elände att få bort is och snö från rutan.

Men det är nödvändigt för att skydda både dig och dina medtrafikanter från olyckliga och potentiellt farliga situationer.

Dessutom är det faktiskt lagstadgat att man som förare måste hålla bilen fri från det där snötäcket. Annars kan det vara ett brott mot trafikförordningen.

– För detta kan polisen utfärda ordningsföreläggande om 1 500 kr, har polisens presstjänst tidigare sagt till Newsner.

Sprid gärna polisens ord så att ingen råkar ut för en olycka. Tillsammans hjälps vi åt.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);