Polisen varnar för ny brottsvåg mot äldre – så lurar sig fräcka bedragarna in i hemmet: ”Otroligt hänsynslöst”

I helgen utsattes tre äldre kvinnor i Malmö för bedrägerier av personer som uppgav sig för att vara från polisen, rapporterar Tv4.

Under helgen som var utsattes minst tre äldre kvinnor för rån i hemmet.

Kvinnorna är mellan 85-90 år gamla och enligt polisen kom bedragarna över allt från smycken till bankkort och tillhörande koder.

I ett av fallen ska gärningsmännen ha försökt slita av ringarna på en av kvinnorna. Och i minst två av fallen har bedragarna sökt sig till seniorboenden.

”Otroligt hänsynslöst”

Enligt polisen har de inkommit anmälningar om ett 20-tal liknande fall sedan årsskiftet. Och allt börjar likadant, med ett telefonsamtal.

– Under samtalet, vilket tyder på en viss koordinering, så ringer det också på dörren. Och då säger man ”hej, jag är från polisen/säkerhetspolisen, ”vi behöver titta på dina saker”, ”vi behöver fotografera dina värdesaker”, eller liknande och på något sätt vill man då komma över smycken, kontanter, bankkort med kod, säger kriminalkommissarie Jan Olsson, till Tv4.

Han tillägger:

– Det är otroligt hänsynslöst. Väldigt fult, väldigt beräknande.

Be att få ringa upp

Så sent som i december varnade polisen för ännu en brottsvåg mot äldre. Då utgav sig bedragarna för att vara från ett kreditinstitut.

Åsa Emanuelsson, presstalesperson hos polisen i region Syd påminde då om att varken polisen, banker eller myndigheter knackar på hemma hos personer på liknande sätt. Och får man ett samtal är det bättre att be om att få ringa upp och i stället nå personen via företagets växel.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required