Polisen varnar för ny brottsvåg mot äldre – så tar sig fräcka bedragarna in i hemmet: ”Väldigt skickliga”

Polisen varnar för ny brottsvåg mot äldre. Bara under måndagskvällen fick polisen i Malmö in sju anmälningar om bedrägerier, rapporterar Aftonbladet.

Under måndagskvällen har polisen fått in flera anmälningar om misstänkta brott mot äldre.

Bara i Malmöområdet har polisen fått in sju anmälningar som gäller just bedrägerier mot äldre.

Foto: Shutterstock/ TT

En av anmälningarna gäller en äldre person som fick oönskat besök i hemmet av okända personer.

– Det säger att de kommer från polisen och hade sagt att det var inbrott. I samband med detta har personen blivit utsatt för någon form av bedrägeri, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson hos polisen i region Syd till Aftonbladet.

En annan anmälan handlade om en kvinna i 90-årsåldern. Enligt polisen ska hon ha blivit uppringd av en person som utgav sig för att vara från ett kreditinstitut.

Liknande tillvägagångssätt

Enligt polisen har bedrägerierna skett under liknande tillvägagångssätt och i minst två av fallen har en okänd gärningsperson tagit sig in i bostaden och stulit bankkort.

– Det är lite skambelagda brott. Man vill inte säga att man har blivit lurad och känner sig lite skamsen över det. Det ska man absolut inte göra, det är väldigt skickliga bedragare som lurar äldre, säger Åsa Emanuelsson till Aftonbladet och fortsätter:

– Det kan finnas ett mörkertal också.

Åsa påminner om att varken polis, banker eller myndigheter knackar på hemma hos personer på liknande sätt. Och får man ett samtal är det bättre att be om att få ringa upp och i stället nå personen via företagets växel.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required