Polisen varnar för ny brottsvåg mot äldre – så tar sig bedragarna in i hemmet: ”Var vaksam”

Efter flera anmälningar om bedragare som tar sig in i framför allt äldres hem går polisen nu ut med en varning.
Brottslingarna uppger sig vara där för att inspektera brandvarnare och element.
–  Prata gärna med de äldre i din omgivning om vikten av att inte släppa in okända personer i hemmet, säger Agneta Massaro, chef på bedrägerigruppen i Västerås.

Tidigare i veckan kunde vi rapportera om att polisen varnar för nya bedragare som försöker få ut stora summor pengar via telefonen.

Bedragarnas sluga metoder

De uppger sig för att vara från banken eller liknande och vill hjälpa dig att stoppa transaktioner i form av bedrägeriförsök. De ber dig sedan knappa in ditt bank-id för att därefter länsa kontot.

Bildkälla: Shutterstock

”Med den erbjudna ”hjälpen” ger bedragaren sig tillgång till dina pengar genom att föra över pengar från dina konton. Du är inte ensam om att drabbas av denna hjälp, genom att väldigt många personer kontaktas lyckas bedragaren komma över stora summor pengar. Bedragaren vilseleder dig till att ta snabba beslut och vidta felaktiga åtgärder”, skrev Polisen då.

Polisens nya varning

Så sent som i juni dömdes flera personer för åldringsbrott i form av bedrägerier. Flera personer dömdes till längre fängelsestraff, bland annat där huvudmannen fick 4 år och 6 månader i fängelse.

Trots det fortsätter brottsvågen mot äldre i form av bedrägerier. Och nu går polisen ut med ytterligare en varning.

gamla händer
Bildkälla: Shutterstock

På senare tid har flera anmälningar kommit in gällande bedrägeriförsök där en person kommer hem till äldre och uppger sig inspektera brandvarnare eller element.

”Riktar in sig på äldre”

Dörefter tar de bankkort och länsar kontot på pengar.

– Bedragare riktar ofta in sig på äldre personer. Det är viktigt att vara vaksam. Prata gärna med de äldre i din omgivning om vikten av att inte släppa in okända personer i hemmet, säger Agneta Massaro, chef på bedrägerigruppen i Västerås.

Så skyddar du dig:

  • Släpp inte in okända personer i hemmet
  • Lämna aldrig ut koder eller lösenord
  • Lämna aldrig ifrån dig ditt bankkort
  • Logga aldrig in på bank-id på någon annans begäran
  • Klicka aldrig på okända länkar
  • Dubbelkolla alltid att du swishar till rätt person
  • Var försiktigt när du handlar via annonser

Källa: Polisen

Dela gärna vidare polisens viktiga uppmaning så fler blir uppmärksamma på bedragarnas fula metoder för att lura våra äldre på pengar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required