Polisen varnar för tjuvarnas fräcka metod – mitt i julhandeln: ”Fem minuter som tjuven behöver”

Varje år ser polisen en ökning av inbrott i bilar under julhandeln. Tjuvarna tar sig in i ett parkerat fordon – och stjäl klappar som du tänkt ge till nära och kära.

Nu kommer polisen med en uppmaning till alla mitt i julhandeln.

Det är december och 11 dagar kvar till jul. Självaste julafton står alltså runt knuten och julklapp efter julklapp ska inhandlas.

Vissa tycker att julhandeln är pest och pina medan andra njuter av att kliva in i myllret och få julstämning av att inhandla gåvor till nära och kära.

Men bland julklappspapper och grötrim gömmer sig mindre trevliga överraskningar. Nämligen tjuvar.

Varje år ser polisen en ökning av inbrott i bilar under julhandeln. Stölderna sker oftast i närheten till köpcentrum och sker när julhandlare lämnar sina dyra paket i bilen för att fortsätta jakten på ytterligare klappar.

Länsade bagageutrymmet

I december 2020 utsattes Therese Steen Hansen, 45, från Torslanda för en sådan stöld i köpcentrumet Allum i Partille.

Efter några timmar inne i köpcentrumet hade hon lyckats handla julklappar till de flesta av sina nära och kära.

Men några återstod så hon lassade in klapparna i det insynsskyddade bagaget och körde över till andra sidan parkeringen där hon skulle handla det allra sista.

När hon kom tillbaka till bilen var bagageutrymmet länsat och julklapparna borta.

Polisen varnar för tjuvarna

Dessa typer av stölder är inte ovanliga. Och nu går polisen ut med en varning på Facebook för att uppmärksamma allmänheterna om riskerna under julhandeln.

”Inför varje jul får vi samtal från medborgare som just haft inbrott i sina bilar där de förvarat julklapparna de just inhandlat till nära och kära. Många tänker ”jag ska bara springa in i en affär till, det tar ju bara fem minuter….” Men det är ofta just de fem minuterna som tjuven behöver för att slå sönder en ruta och komma över dina julklappar!”, skriver polisen i inlägget.

Polisen uppmanar därför alla att inte lämna några klappar kvar i bilen.

”Lämna inte era nyinköpta julklappar i bilen medan ni fortsätter handla”, skriver dem i inlägget.

Dela gärna artikeln så att informationen om den här typen av stölder sprids. På så vis kan vi förhindra att fler blir utsatta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);