Polisen varnar för vanliga misstaget – som många bilister gör i vårtrafiken

Snön har smält och gruset dammar upp på bilarna.

Men även om det kan låta som ett härligt första vårtecken kan en smutsig bil stå dig dyrt, rapporterar P4 Göteborg.

Mars bjöd på ordentligt med vårväder. Gatorna sopades, de första vårblommorna tittade upp i dikeskanterna och solen värmde husväggarna var och varannan dag.

Många var glada över vårens intågande men med våren kommer också en hel del problem, framförallt i trafiken. Och många av dessa är det inte helt säkert att trafikanterna har koll på.

Varnar för sommardäck

Så sent som förra veckan gick polisen ut och varnade för kostsamma böter för den som byter till sommardäck alldeles för tidigt.

”Har du redan hunnit byta till sommardäck? Då ska du låta bilen stå om vinterväglag råder. Att ge sig ut på vägarna med sommardäck när det är vinterväglag ökar inte bara risken för olyckor i trafiken, det är dessutom ett lagbrott”, skrev polisen i inlägget.

Om det sker en olycka där en förare kört med sommardäck riskerar denne att få böter på 1 200 kronor.

”Men det kan också innebära att man blir misstänkt för vårdslöshet i trafik. Det kan även ge en nedsatt försäkringsersättning”, skriver polisen i inlägget.

Böter för smutsig bil

Men det är inte bara däcken det gäller att hålla koll på.

Är din bil smutsig kan det kosta dig 1 500 kronor.

– Det ska vara ett skick som gör att det kan avläsas enkelt under färd, det är inte bara vi som vill göra det. Det kan vara en privatperson som blir påkörd och så är det någon som smiter och går det inte att läsa regskylten är det fruktansvärt svårt att gå vidare i ett sådant ärende, Anders Schääf, utredningschef på sjö-och trafikpolisen i Göteborg till P4 Göteborg.

Enligt polisen är det ofta polisen ger böter för smutsiga bilar.

Smutsig bil
Foto: Martina Holmberg / TT

Vanliga misstag i trafiken

Har det frusit på riktigt ordentligt så kan det vara ett elände att få bort is och snö från rutan.

Men det är nödvändigt för att skydda både dig och dina medtrafikanter från olyckliga och potentiellt farliga situationer.

Dessutom är det faktiskt lagstadgat att man som förare måste hålla bilen fri från det där snötäcket. Annars kan det vara ett brott mot trafikförordningen.

– För detta kan polisen utfärda ordningsföreläggande om 1 500 kr, har polisens presstjänst tidigare sagt till Newsner.

Sprid gärna polisens ord så att ingen råkar ut för en olycka. Tillsammans hjälps vi åt.

Exit mobile version