Polisen varnar: Vanliga misstagen många bilister gör i trafiken – kan ge dyra böter: ”Ha koll”

Att hålla koll på alla regler i trafiken kan kännas som en omöjlig uppgift.

Men minsta misstag kan få förödande konsekvenser, inte nog med att det du kan få böter det kan också innebära rena rama livsfaran.

Att använda blinkers, följa högerregeln, köra i rätt i en rondell kan låta självklart och hålla hastigheten kanske de allra flesta har koll på.

Men att ha rätt belysning ute på vägarna verkar däremot få ha koll på.

För 11 år sedan togs lagkravet på att nya bilmodeller ska ha bakljusen tända bort i EU. Syftet var att spara energi och bränsle.

Dimma, Polis
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men det ställer till problem i trafiken, framförallt när det är dimma då sikten är skymd.

– När det är dimmigt ute får vi ofta samtal från andra bilister som ligger bakom och som påtalar att nu borde ni komma hit och ge böter till dem som inte har bakljusen tända, berättar Thomas Agnevik, presstalesperson polisregion öst, för Trafikredaktionen på Sveriges Radio.

Kan ge böter

Och det gäller faktiskt att ha koll på vilken belysning som gäller, då fel ljusinställning kan ge böter.

– Från 500 kronor i böter upp till dagsböter för vårdslöshet i trafik beroende på hur det ser ut i det enskilda fallet, säger Tomas Agnevik till Trafikredaktionen på Sveriges Radio.

LÄS MER: Polisen varnar för vanliga misstaget – som många bilister gör i vinter-Sverige: ”Kan få böter

Att vrida ljusreglaget från autoläge till läget för halvljus så att bakljusen tänds, tycker Thomas Agnevik att alla bör ha koll på.

– Det finns ju ofta en indikation på instrumentpanelen i bilarna idag som visar när halvljussystemet och därmed också bakljusen går igång. Så är du lite medveten och lite påläst och har läst instruktionsboken för din bil då borde du ha lite koll på det här, säger Thomas till Trafikredaktionen.

Sprid gärna polisens viktiga ord så att ingen råkar illa ut.