Polisens satsning inför skolstarten: Inför vecka med extra kontroller – för att stoppa fartdårar

Att bli påkörd i 30 kilometer i timmen kan kosta en människa livet, enligt polisen. Och ännu större är chansen för dödlig utgång om bilen kör fortare än så. 

För att minska risken för allvarliga trafikolyckor i samband med skolstarten tar polisen krafttag och ökar fartkontrollerna på flera håll. 

– Skolmiljön ska vara säker för våra barn och ungdomar även ur ett trafiksäkerhetsperspektiv, säger poliskommissarie Erling Andersson enligt polisens hemsida. 

Polisen ökar sin närvaro längs vägarna i landet under vecka 33. Detta med anledning av skolstarten och det faktum att många återgår till jobbet efter en lång semester. 

Fler poliser längs vägarna

Den nationella trafikveckan är en del av de årliga satsningar som innebär att polisen lägger extra resurser på trafiksäkerhet för att minska och förhindra olyckor. 

Totalt genomför polisen tio trafikveckor per år, med olika fokus som hastighet, nykterhet, brott på väg och yrkestrafik. Detta som ett led i trafiksäkerhetsarbetet.

Trafikpolis. Foto: Johan Nilsson/TT
Trafikpolis. Foto: Johan Nilsson/TT

Vecka 33 ligger fokus på hastighetsbegränsningar i tätbebyggda områden, vilket gör att polisen kommer att öka sin närvaro där för att göra fartkontroller på plats. 

“Hastighetskontrollerna koncentreras till platser där det lokalt är allra viktigast. Det kan vara i närheten av skolor och förskolor där det är många oskyddade trafikanter men även i andra miljöer i tättbebyggt område, till exempel i stadscentrum eller vid köpcentrum”, skriver polisen på sin hemsida. 

Polisens meddelade till allmänheten

Enligt polisens officiella Facebooksida är det just vägar nära skolor som kommer att prioriteras under veckans gång. För att folk ska tänka till innan de trycker på gasen meddelar de allmänheten i ett meddelande på sociala medier. 

“Det finns en rimlig chans att överleva att bli påkörd av en bil som kör 30 kilometer i timmen. Vid 50 kilometer i timmen är chansen minimal*.

Den här veckan är det skolstart och många ovana små trafikanter vistas i trafiken. Därför fokuserar polisen på hastighetskontroller i tätbebyggda områden. Kontrollerna koncentreras till platser där det lokalt är allra viktigast. Det kan vara i närheten av skolor, förskolor eller i centrum. Det här gör vi för att öka tryggheten och rädda liv”, skriver polisen.

För den som kör över hastighetsbegränsningarna väntar böter och körkortskontroll. 

polisens hemsida kan du läsa mer om vad trafikveckan innebär.

Dela gärna den här viktiga informationen vidare.