Poliser beskjutna med fyrverkerier – rasar mot respektlösa beteendet: ”Smällde överallt”

Poliser i Växjö/Alvesta blev beskjutna med fyrverkerier på nyårsafton när de skulle hjälpa ambulansen att komma fram på vägarna.

Nu ryter polisen ifrån i ett inlägg på Facebook.

Fyrverkerierna på tolvslaget är ett måste för många. Det anses vara själva höjdpunkten under festen och många planerar minutrarna in i minsta detalj.

Det skålas och skrålas och färgbomber ska explodera mot den mörka himlen.

LÄS MER: Efter förslaget – här är kommunen som nobbar fyrverkerier: ”Ett mordvapen”

Men många är också emot fyrverkerierna. De senaste åren har man debatterat om fyrverkeriernas vara eller icke vara. Och bara i år har flera kommuner avstått från att ha några offentliga fyrverkerier vid tolvslaget.

I år var det en till synes lugn nyårsnatt. Men på flera platser i landet har polis blivit beskjuten med fyrverkeripjäser. 

En av de som drabbades var Rebecka, i Växjö/Alvesta. Hon skriver om den dramatiska natten i ett inlägg på Facebook som väckt starka reaktioner.

”I media kunde vi läsa att det varit en lugn nyårsnatt i Kronoberg men jag håller nog inte riktigt med.

I Alvesta och Växjö hade samtliga bilar mycket att göra under nyårsnatten, kanske inte så många polisanmälningar som skrevs men vi hade en hel del ärenden av olika karaktär”, skriver hon och tillägger:

”Vi har pratat om det innan att när alkoholen går in så går vettet ur men tror att det även händer de som inte dricker alkohol, när fyrverkerierna kommer fram så försvinner vettet”.

”Skjuter mot allt och alla”

Polisen Rebecka skriver att de flesta sköter sig men att det också finns en skara människor som helt saknar konsekvenstänk.

”Sen finns det den lilla skaran som skjuter mot allt och alla, oavsett om det är andra vuxna, poliser eller barn i närheten”, skriver hon i inlägget.

Rebecka skriver att hon själv är uppvuxen med fyrverkerier på nyårsafton och uppskattar det.

Däremot uppmanar hon folk att tänka till en extra gång innan man avfyrar sina fyrverkerier.

”I år upprättades bland annat en anmälan om blåljussabotage. Hundratals människor på ett litet torg, flera polisbilar och mängder med fyrverkerier som sköts åt alla håll och kanter, och som dessutom smällde under polisbilarna. Poliserna hade åkt till platsen för att kontrollera så att ingen kom till skada och så att vägarna var fria för ambulansen men patrullerna kunde inte genomföra sitt arbete då det smällde fyrverkerier överallt”, skriver hon.

Tusentals reaktioner

Inlägget har väckt starka reaktioner.

”Här en ros för allt skoljobb ni gör vet va ni får stå ut med känner en polis hur han orkar förstår jag ej men tack för allt ni gör”, skriver en person.

”Alltså förståt ni hur viktiga ni är ? Utan er vore ju Sverige laglöst ♡ Ta hand om er där ute”, skriver en annan.

”De som angriper er med fyrverkerier, borde märkas ut på något sätt i ett register, och när/om de i framtiden vill ha er hjälp, så är det stort: NEJ”, skriver en annan.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required