Positiva siffror: Risken att dö i covid-19 är betydligt lägre än i våras, enligt ny studie

Coronavirusets dödlighet har sjunkit jämfört med i våras.

Det visar en ny studie från Oxford University, något som bland annat Aftonbladet rapporterar om.

Coronaviruset har lamslagit världen och ingenting har under 2020 varit sig likt. Folk har tvingats sitta isolerade, vissa länder har infört totala nedstängningar och resor har varit i princip omöjliga att genomföra.

Än värre, har mängder av människor förlorat någon de älskar. Sedan viruset fick sitt globala utbrott har över 29 miljoner sjukdomsfall, enligt statistiksajten Worldometers, rapporterats. Samtidigt rapporteras mer än hundratusentals personer världen över ha dött i sviterna av covid-19.

Men mitt i mörkret kommer åtminstone en liten ljusglimt. Och den kommer från forskare vid Oxford University i Storbritannien.

coronavirus, coronaviruset, covid-19
Foto: Shutterstock

Ny studie

På Oxford University har man nämligen genomfört en ny studie – som visar att färre coronasmittade personer dör av viruset, än som vad fallet var i våras.

Coronavirusets dödlighet har därmed blivit lägre, och detta i alla åldersgrupper, enligt den nya studien.

I studien, som ännu inte har genomgått referentgranskning, så har statistik över dödligheten bland coronasjuka i Tyskland jämförts under det senaste halvåret.

Dödligheten sjunker

Resultatet visar bland annat att dödligheten bland personer över 80 år har minskat från 29 procent i slutet av april till 11 procent i mitten av juli. Ett liknande mönster syns också i andra åldersgrupper.

Enligt forskarna har Tyskland, där man studerat patienterna, dessutom haft relativt låg smittspridning i förhållande till landets befolkningsmängd.

Forskarna menar därmed att det finns anledning att tro att dödligheten kan ha sjunkit ännu mer i länder som haft större dödlighet.

sjuksköterska
Foto: TT

Flera faktorer

Samma positiva tendenser har bland annat märkts i Norge, enligt tidningen VG. Där talas det om flera faktorer till siffrorna – bland annat att det numera är fler unga, som inte löper samma risk att dö, som insjuknar i viruset.

En annan faktor tros vara att fler fall upptäcks tidigt och att mörkertalen fångas upp, liksom att man nu har bättre erfarenhet av att behandla patienter.

Besöksförbud tas bort i Sverige

I Sverige meddelade man så sent som under tisdagen att besöksförbudet på äldreboenden nu tas bort. Förbudet infördes tidigare i våras för att stoppa smittspridningen från att ta sig in till riskgrupper, men hävs från och med den 1 oktober.

En anledning till förändringen är bland annat att äldreboenden nu kan hantera smittspridningen bättre, genom att personalen har utbildat sig och skaffat rätt utrustning för att kunna hålla smittan nere.

– Det är klart att det finns en ökad risk med detta. Men vi ser att äldreboenden själva har rustat upp sitt arbete och de klarar det här bra, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under tisdagskvällen i Aktuellt.

Nu håller vi tummarna för att coronavirusets dödlighet fortsätter sjunka och att viruset snart är borta.

Men kom ihåg att vi fortfarande måste ta läget på fullaste allvar.

Vi skickar allt vårt stöd och styrka till vårdpersonalen som kämpar dygnet runt. ❤️

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required