FHM:s besked – efter slopade besöksförbudet på äldreboenden: ”Klart det finns en risk”

Det har gått ungefär sex månader sedan landets alla äldreboenden införde besöksförbud på obestämd framtid. Förbudet har tärt på många och den senaste tiden har allt fler röster höjts för att besöksförbudet ska hävas.

Och under tisdagen kom det efterlängtade beskedet att förbudet hävs från och med den 1 oktober, rapporterar SVT.

Det var tidigare i våras som regeringen tog beslutet att införa besöksförbud på landets äldreboenden. Anledningen var att stoppa smittspridningen från att ta sig in till riskgrupper.

LÄS MER: Här återförenas gamla paret som om de var nykära – efter 104 dagar ifrån varandra

– Det nationella besöksförbudet har varit en av de svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att ta. Men det var också rätt beslut, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på tisdagen.

Utbildning och rätt utrustning

Under pressträffen meddelade man också att besöksförbudet hävs från och med den 1 oktober. Men Socialministern poängterade också vikten av att alla tar ansvar nu när förbudet kommer tas bort.

Foto: TT

Johan Carlson, generaldirektör hos Folkhälsomyndigheten, kommenterade beskedet i Aktuellt under tisdagen.

– Det är klart att det finns en ökad risk med detta. Men vi ser att äldreboenden själva har rustat upp sitt arbete och de klarar det här bra, säger han i Aktuellt.

Enligt Johan Carlson har äldreboenden där man tidigare inte kunnat hantera smittspridningen förbättrat sin verksamhet genom att personalen har utbildat sig och skaffat rätt utrustning för att kunna hålla smittan nere.

”Bättre smittskyddsläge”

LÄS MER: Äldreboendets briljanta lösning på besöksförbudet: ”Tårarna trillade ner för kinderna”

Johan Carlson tror inte att hävandet av förbudet kommer leda till en stor smittspridning. Han tror inte heller att ett nationellt besöksförbud kommer införas på nytt.

Foto: Pontus Lundahl, TT/ TT

– Har vi utbrott på ett äldreboende så behöver man hantera det där. Vi är i ett mycket bättre smittskyddsläge nu så jag tror inte på ett generellt förbud, säger han i programmet.

Restriktioner ligger kvar

Men även om förbuden på äldreboenden lättar upp så kommer restriktionerna om social distansering för 70 plussare ligga kvar.

Men enligt Johan Carlson jobbar Folkhälsomyndigheten redan nu med att ta fram nya underlag även för denna grupp.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required