Postnord höjer priset kraftigt på porto: Så mycket dyrare blir det att skicka brev

.

Postnord höjer priset på portot.
Från och med årsskiftet blir det dyrare.
– Den svenska samhällsutvecklingen påverkas starkt av digitaliseringen, säger Annemarie Gardshol, vd Postnord Sverige.

Postnord har fått utstå hård kritik de senaste åren. För två år sen rapporterade SVT om hur bolaget tappat bort ”miljontals” brev.

Nu meddelar bolaget att man kommer höja priset på portot. Från och med 1 januari 2020 kommer priset gå från dagens 9 kronor till 11 kronor för ett brev upp till 50 gram.

Postnord
Foto: Emil Langvad / TT

Postnord förklarar höjningen med att allt färre brev skickas. Samtidigt är kostnaderna lika stora som innan, då exempelvis brevbäraren ändå måste åka sin slinga – även om det inte finns lika många brev i postsäcken.

Det är för att kompensera för detta som Postnord kommer höja priset för folk. Även priset för att skicka brev utrikes kommer höjas med en krona. Från och med årsskiftet kostar det i stället 22 kronor.

– Den svenska samhällsutvecklingen påverkas starkt av digitaliseringen. Sedan millennieskiftet har över hälften av de fysiska breven övergått till digital kommunikation, och det finns inga tecken på att volymminskningen kommer avstanna, säger Annemarie Gardshol, vd PostNord Sverige.

Foto: TT

Samtidigt meddelar bolaget, som ägs av den svenska respektive danska staten, att det kan bli tal om fler prisförändringar framöver.

”PostNord kommer också att se över prissättningen för övriga delar av brevverksamheten som inte omfattas av prisregleringen på porto”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Till skillnad från postoperatörer i många andra europeiska länder får vi inget statsstöd för postservicen och när brevvolymerna faller behöver vi kompensera för våra ökade kostnader per utdelat brev. Jag har full förståelse för att denna portohöjning kommer att påverka de som skickar många brev. Då är det viktigt att påpeka att även efter den här portohöjningen har vi lägst porto i hela Norden, säger Annemarie Gardshol.

Vad tycker du om Postnords beslut? Skriv gärna en kommentar.