Postnord höjer priset på porto – så mycket dyrare blir det att skicka brev

Efter årsskiftet blir det dyrare att skicka brev med Postnord. Under tisdagen meddelade företaget att de höjer kostnaden för porto. 

”Höjningen görs för att kompensera för det intäktsbortfall som uppstår när brevvolymerna fortsätter att minska till följd av digitaliseringen i samhället”, skriver Postnord i ett pressmeddelande.

Minskade volymer av brev är anledningen till att Postnord väljer att höja kostnad för porto. 

2020 minskade brevvolymerna i Sverige med 12 procent jämfört med året innan, vilket bland annat Dagens Nyheter skrivit om. 

Postnord ska betala tillbaka 667 miljoner

I början av september i år rapporterade även tidningen att EU-kommissionen meddelat att Postnord måste betala tillbaka de 667 miljoner som bolaget fick i aktieägartillskott av den svenska och danska staten år 2017. 

Frimärke, porto
Foto: Anders Wiklund/TT

”Kapitaltillskottet från Danmark och Sverige till Postnord gav bolaget orättvisa ekonomiska fördelar över dess konkurrenter, som inte var förenliga med statligt stöd”, skrev kommissionen i ett pressmeddelande då.

Men detta skulle enligt företagets vd Annemarie Gardshol inte påverka den finansiella ställningen eller skapa problem för strategin framåt. 

– Vi jobbar tillsammans med ägarna för att få till återbetalningen, sa hon till Dagens Nyheter i oktober. 

Men kurvan över de minskade brevvolymerna väntas fortsätta neråt. Postnord menar därför att de har fasta kostnader som de måste finansiera. 

Foto: TT

Vill kompensera för intäktsbortfall

Under tisdagen rapporterade Göteborgs-Posten att Postnord kommer att höja portot för brev upp till 50 gram med 1 krona till 13 kronor. 

”Höjningen görs för att kompensera för det intäktsbortfall som uppstår när brevvolymerna fortsätter att minska till följd av digitaliseringen i samhället”, skriver det svensk-danska statskontrollerade bolaget Postnord i ett pressmeddelande.

Höjningen kommer att göras i samband med årsskiftet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required