Postnord varnar för ny bluffvåg – bedragare utnyttjar coronakrisen: ”Vill åt dina bankuppgifter”

Mitt under coronakrisen slår bedragarna till med en ny bluffvåg i Postnords namn.

Bedragarna skickar mejl eller sms och ber om en liten kortbetalning för porto. Men det är inte den lilla summan de vill åt egentligen – utan dina bankuppgifter.

Det är inte första gången Postnords namn utnyttjas i bedrägerisyfte. Men tillvägagångssätten ändras och nu verkar en ny bluffvåg vara på gång.

Den här gången använder sig bedragarna av både sms och mejl för att komma åt kunderna, rapporterar Aftonbladet.

I mejlen och smsen utger sig användaren för att vara Postnord och meddelar kunden att det finns ett paket att hämta upp på ett postkontor, det mot att man betalar en mindre summa pengar i porto eller liknande.

Bluffannonser på Facebook

Postnord varnar även för bluffannonser på Facebook där det ser ut som att Postnord lottar ut mobiltelefoner till höger och vänster. Även sådana annonser bör undvikas och man ska absolut inte ge bort några personuppgifter.

Maria Ibsen, pressansvarig på Postnord, tycker att det är tråkigt att behöva uppmana människor till att vara misstänksamma men menar att om man kontaktas via mejl eller sms ska man se det som en varningssignal på att något inte står rätt till, eftersom Postnord aldrig kontaktar sina kunder på det sättet.

– När det handlar om porto så har ju vi inte elektroniska uppgifter på den som har skickat ett brev utan där har vi en mottagare och en avsändare och dem kan vi kontakta via papperspost. Allting annat är hittepå, helt enkelt, säger Maria Ibsen till Aftonbladet.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/ TT

Tyvärr verkar den här typen av kriminalitet gå i vågor. Enligt polisen förekommer bluffarna under hela året i olika konstellationer och med olika metoder.

Tidigare har matföretag som Ica och Coop och vissa myndigheter som Skatteverket utnyttjats i liknande bedrägerier. Men Postnord är vanligast förekommande.

”Vill komma åt kortuppgifter”

Enligt Lotta Mauritzon, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, har bedragarna använt sig av coronakrisen och sagt att man, på grund av coronapandemin, behöver betala frakter eller andra extraavgifter.

– Vi har konstant polisanmälningar om olika bluff-sms och mejl där man utger sig för att vara Postnord, säger Lotta Mauritzon, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Men det är inte de där få kronorna som bedragarna vill åt egentligen.

– Målet är att kunna använda dina kortuppgifter för betydligt större summor, många gånger på utländska sajter, säger Lotta Mauritzon.

Sprid gärna artikeln vidare så inte fler drabbas av dessa bedragare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required