Postnords plan: Ta bort brevlådor

Post i brevlådan kan snart vara ett minne blott för 10 000-tals svenska hushåll, skriver Expressen

I en framtid kan det nämligen bli aktuellt med att man inte längre får sin post vid tomtgränsen – utan i stället måste hämta den vid samlingsställen.

Minskade mängder post kan få konsekvenser för svenska hushåll. Nu vill Postnord att de boende i Hovsta utanför Örebro går med på att de hämtar sina brev vid samlingsställen, skriver Expressen.

Det får boende i området att rasa. Postnord säger i sin tur att de är medvetna om de negativa reaktionerna och för en dialog.

– I dag kör brevbäraren med bil till området och cyklar sedan runt och delar ut post. Det går inte att köra bil i området. Vi måste nu få till en ändring, säger Anna-Lena Wennström, distributionsområdeschef på Postnord i Örebro, till tidningen.

FOTO: Shutterstock/TT

Postnord hotar med utdelningsstopp

Representanter för Postnord ska träffa de boende i mars. Kommer de inte fram till en lösning kan de bli utdelningsstopp, och de berörda i Hovsta tvingas då hämta sin post på Postnords företagscenter.

Förändringen är en konsekvens av den minskade mängden post, vilket gör att brevbärarna får längre sträckor under arbetspassen.

Posten kan delas ut färre dagar i veckan

Emma Maraschin, chef vid PTS enhet för posttillsyn, säger till Expressen att hon kan förstå allmänhetens kritik. Hon förklarar samtidigt.

– Det är för att effektivisera utdelningen som det sker en förändring. När det är färre brev som ska delas ut måste man köra längre sträckor och då behöver brevbäraren ha ett större mottagningsområde vilket medgör att det blir längre arbetsslingor och fordonsparken måste anpassas. Då fungerar det inte längre att cykla utan man måste kanske använda bil. Den komplikationen gör att man kanske måste se över nya platser där postutdelningen kan samlas, säger hon till tidningen.

En annan konsekvens av den förra postmängden kan bli att posten framöver bara delas ut vissa vardagar i veckan i tätorter. Detta förslag är dock under utredning, men enligt Maraschin är det fullt möjligt att det blir aktuellt.

Vad tycker du om Postnords plan? Skriv din åsikt i kommentarsfältet på Facebook.