Professor kräver att Stockholm stängs ned omedelbart – och att Anders Tegnell avgår

Coronapandemin har fått olika länders myndigheter att vidta åtgärder för att minska smittspridningen och bekämpa viruset.

Inte minst Sveriges metod, med råd och rekommendationer snarare än totalförbud och nedstängda samhällen, har väckt stor uppmärksamhet internationellt – men Folkhälsomyndigheten har stått på sig.

Nu sällar sig professor och virusforskare Cecilia Söderberg-Nauclér till den skara som ifrågasätter den svenska strategin.

– Det som pågår nu är ett högriskexperiment, säger hon till Aftonbladet.

Så sent som under gårdagen gick 22 forskare ut i en debattartikel i DN och riktade skarp kritik mot Folkhälsomyndighetens strategi. De menade bland annat att åtgärderna i Sverige inte är tillräckligt kraftfulla.

”I Sverige stiger dödstalen mot Italiens höjder, till skillnad från i våra grannländer. De folkvalda, de som har det övergripande ansvaret, måste gripa in, det finns inget annat val”, skrev forskarna bland annat i det uppmärksammade debattinlägget.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell hade dock inte mycket till övers för kritiken och den statistik som framfördes.

”För det första vill jag absolut förneka att vi inte har en genomarbetad strategi, det har vi visst, det får stå för dem. Dessutom är de dödstal de citerar felaktiga. De stämmer inte med de svenska dödstalen”, sa Tegnell under tisdagens pressträff.

STOCKHOLM 20200311 Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

”Det enda som kommer få kurvan att vända”

En som har undertecknat debattartikeln är Cecilia Söderberg-Nauclér, läkare och professor på Karolinska instiutet som forskar om virus och vårt immunförsvar.

Hon kommer nu med ännu en våg av kritik mot Folkhälsomyndigheten, och kräver att Stockholm stängs ned omedelbart. Söderberg-Nauclér menar att det är först då smittspridningen kan börja avta.

– Vi måste ha en lockdown av Stockholm i dag, det är det enda som kommer få kurvan att vända, säger hon till Aftonbladet.

Söderberg-Nauclér menar även att hennes förtroende för Anders Tegnell är förbrukat.

– Jag tycker han ska avgå. Det behövs någon som lyssnar på hela forskarsamhället, som kan ha en öppen dialog, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Benoît Derrier/Wikimedia commons