Tegnells svar på tal efter forskarnas kritik: ”Det får stå för dem”

Land efter land stänger ner på grund av corona. Sverige däremot, har valt en öppen linje när det gäller att bekämpa viruset. En linje, som sticker i ögat på resten av världen.

Men Anders Tegnell är säker på sin sak och försvarar Sveriges taktik.

Det kanske känns som att allt är annorlunda just nu. Påsken blev inte som vi hade tänkt oss, vi träffar inte våra nära och kära och många jobbar hemifrån. Flera har kanske inte ens ett jobb att gå till längre.

Men i jämförelse med andra länder som drabbats av corona är Sverige fortfarande sig ganska likt. I stället för förbud och nedstängda samhällen vädjar Folkhälsomyndigheten om att ta eget ansvar och uppmanar människor att följa de råd och rekommendationer som ges.

Sveriges strategi har blivit ett samtalsämne världen över och kritiken haglar från alla möjliga håll. Bland annat har USA:s president Donald Trump sagt att Sverige har ”stora problem”.

Fortsätter försvara Sveriges taktik

Nu riktar även 22 forskare skarp kritik mot Folkhälsomyndighetens coronastrategi och skriver på DN debatt att man måste byta strategi.

”I Sverige stiger dödstalen mot Italiens höjder, till skillnad från i våra grannländer. De folkvalda, de som har det övergripande ansvaret, måste gripa in, det finns inget annat val”, skriver forskarna bland annat.

Foto: Johan Nilsson/TT

Forskarna jämför dödssiffrorna med våra grannländer Norge, Finland och Danmark, något Expressen var först med att berätta.

”I Sverige dör nu alltså mer än tio gånger så många människor av coronaviruset som i vårt grannland Finland.”, skriver dem.

Men Anders Tegnell fortsätter att tillbakavisa kritiken. På dagens pressträff var han tydlig med att han inte ville recensera sina kollegor men menade ändå att forskarna citerade felaktiga siffror.

”För det första vill jag absolut förneka att vi inte har en genomarbetad strategi, det har vi visst, det får stå för dem. Dessutom är de dödstal de citerar felaktiga. De stämmer inte med de svenska dödstalen. Dessutom vet vi att i Italien registreras endast dödsfall på sjukjus, så det finns ett antal grundläggande felaktigheter i den artikeln tyvärr” säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff och tillägger:

Sen kan man titta på länder som tagit hårda åtgärder, som Belgien, där är det sämre än i Sverige. Man ska vara försiktig i att göra bedömningar hur man lyckats. Framför allt när vi ligger på olika ställen i utvecklingen”.