Klart: Här är landstinget som inför test av prostatacancer – ”För en ökad jämlik hälsa”

Nu kommer alla män fyllda i Västra Götalandsregionen fyllda 50 erbjudas att testa sig för prostacancer.

Det rapporterar Göteborgs-Posten.

– 12 000 män fyller 50 år i Västra Götalandsregionen nästa år, det innebär att det är nästa 50 personer som den här organiserade testningen räddar livet på, säger Håkan Linnarsson (S) till tidningen.

Från och med 2020 kommer män, som är födda 1970, 1971 och 1972 i Västra Götalandsregionen erbjudas ett så kallat PSA-prov.

Beslutet togs i torsdags av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen, skriver GP.

Det handlar om ett pilotprojekt som kommer pågå från 2020 till 2022. Förhoppningen är dock att det ska fortsätta efter testperioden.

– Om det inte finns något som talar för att det blir sämre för människor, vilket jag har svårt att tro, så kommer det vara fullt utbyggt 2029 och innefatta alla män i regionen mellan 50-74 år, säger Håkan Linnarsson (S), oppositionsregionråd och andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, till GP.

FOTO: Shutterstock

Prostatacancer – den vanligaste cancerformen

Enligt 1177 är prostatacancer den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år får närmare 10 000 personer i Sverige beskedet om att de är drabbade.

Ofta upptäcks sjukdomen i 70-årsåldern, och det är ovanligt att få det innan man har fyllt 50 år.

– Det här innebär att vi tar ett rejält kliv för en ökad jämlik hälsa, förhoppningsvis kommer det här göra att fler män får flera jular, födelsedagar och nyårsaftnar att fira med sina familjer. Jag tror det kommer förbättra livskvaliteten och minska onödig död, säger Håkan Linnarsson till GP.

PSA, är ett protein som bildas i prostatakörteln, och mäts med hjälp av ett blodprov. Ett förhöjd värde kan vara ett tecken på att det finns en cancertumör i prostatan.

Ingen ska behöva dö i onödan. Dela om du tycker att fler regioner borde erbjuda detta.