Räddningschefens förslag efter olyckorna: Krav på alkolås i alla bilar

Tre allvarliga trafikolyckor på fem dagar i Dalarna. Samtliga orsakade av rattfylleri enligt misstankarna i nuläget. Ett av fallen hade dödlig utgång, och detta är något Johan Szymanski, räddningschef vid Brandkåren Norra Dalarna, ser allvarligt på.

Nu föreslår han en åtgärd för att minska alkoholrelaterade olycksfall.

”Det borde bli krav på alkolås och fingeravtryck för att kunna starta ett fordon”, skriver han på Twitter.

Johan Szymanski, räddningschef vid Brandkåren Norra Dalarna, har fått nog av alkoholpåverkade förare, och tycker att det är på tiden att man vidtar större åtgärder för att få bukt med problemet.

– Kunde man ta bort människor som saknar körkort med ett fingeravtryck och alkoholpåverkade förare så skulle det rädda liv, säger Johan Szymanski till Dalarnas Tidningar.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krav för att kunna starta ett fordon

Han poängterar att han vet att det skulle ta tid att införa alkolås i alla bilar, men att man måste börja någonstans för att göra skillnad. Då tekniken finns ser han ingen anledning till att vänta, då den senaste tidens många olyckor på bara några dagar vittnar om vad alkohol gör med bilförare.

”Det borde bli krav på alkolås och fingeravtryck för att kunna starta ett fordon.”, skriver räddningschefen på sin Twitter.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.