Räddningstjänstens stora hyllning – efter allmänhetens agerande vid bilolycka: ”Tack alla”

Räddningstjänsten larmades till en trafikolycka på E18 vid Kroppskär i Karlstad under lördagen. Och på vägen fram till olycksplatsen agerade allmänheten ypperligt.

Nu tackar räddningstjänsten allmänheten för deras klockrena agerande på plats.

Att räddningstjänsten kommer fram i tid till en olycksplats kan vara skillnaden mellan liv och död.

Men gång på gång får räddningstjänst och polis ryta ifrån efter att allmänheten saboterat utryckningar.

Det kan handla om personer som blir för närgångna, som fotograferar eller på annat sätt gör så att ambulanspersonal och annan räddningspersonal inte kan utföra sitt arbete.

Stort problem för räddningstjänsten

Det kan också handla om att människor i personbilar och andra fordon som inte väjer undan som väntat och gör att räddningstjänsten blir försenad fram till olycksplatser.

Foto: Johan Nilsson, TT/ Facebook

I somras rapporterade vi om deltidsbrandmannen Krister som hade fått nog av att människor inte var uppmärksamma nog i trafiken.

– Det kan vara väldigt trångt med trafiken och stora problem att komma fram. Folk som inte har någon koll i backspeglar och liknande. Vi kan ligga bakom med både blåljus, siren, blinkande hellysen men behöver använda starkhornen för att folk ska reagera, sade han då.

Räddningstjänst hyllar trafikanter

I fredags larmades räddningstjänsten till en trafikolycka i Kroppkärr, en stadsdel i Karlstad.

Enligt polisens hemsida var det en person som fick föras till sjukhus med ambulans. Olyckan medförde stor trafikpåverkan men trots det skötte sig allmänheten exemplariskt.

I ett Facebookinlägg tackar räddningstjänsten för allmänhetens beteende.

Tack alla medtrafikanter för att ni höll undan så bra vid vår utryckning till en trafikolycka på E18 vid Kroppkärr idag! Det är precis så här vi vill att det ska gå till. Ha en fin helg!

Posted by Räddningstjänsten Karlstadsregionen on Friday, September 10, 2021

”Tack alla medtrafikanter för att ni höll undan så bra vid vår utryckning till en trafikolycka på E18 vid Kroppkärr idag! Det är precis så här vi vill att det ska gå till. Ha en fin helg!”, skriver räddningstjänsten i inlägget.

Flera av de personer som befann sig i kön vid tidpunkten vittnar om samma sak.

”Var en av dem i kön. Tyckte de flesta (med något undantag) skötte dig exemplariskt. Lugnt och utan trängsel. Kul att ni uppskattar det på detta vis.”, skriver en person i kommentarerna.

Och flera var snabba på att hylla beteendet i trafiken.

”Om alla gjorde så vid alla olyckor, så skulle dom drabbade få vård mycket snabbare. Dessutom skulle vägarna kunna öppnas upp fortare. Bra jobbat alla”, skriver en annan person.

”Bra samarbete 🤗❤️härligt 👍”, skriver en tredje.

Man kan inte göra annat än att hålla med människorna i kommentarerna. Hade alla agerat så här vid olyckor hade det underlättat något oerhört.

Eller vad tycker du? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required