Regeringen satsar miljarder på polisen: ”Vi kan aldrig acceptera otrygghet”

Efter den senaste tidens dödliga gängskjutningar tar regeringen i med hårdhandskarna. 

På en pressträff i Eskilstuna berättade statsminister Stefan Löfvén att regeringen nu vill höja anslagen till polisen med totalt 7,1 miljarder under de närmaste tre åren, den största satsningen på polisen under 2000-talet enligt regeringen.

Den senaste tiden har Sverige skakats av flera dödsskjutningar som har kunnat klassas som gängrelaterade. Det gör att regeringen nu vill öronmärka 7,1 mijarder kronor till den svenska polisen under de tre kommande åren.

2 miljarder kronor för 2018, 2,3 miljarder 2019 samt med 2,8 miljarder kronor 2020. Det berättade statsminister Stefan Löfvén och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på en pressträff i Eskilstuna under söndagen.

Statsministern motiverar satsningen genom den ökade otryggheten som den senaste tidens skjutningar runt om i landet har medfört.

– Det skapar en fruktansvärd otrygghet för människor i dessa bostadsområden. Det är inte acceptabelt, vi måste angripa problemet ordentligt. Många brottsutredningar läggs ned, och i delar av landet undrar man om polisen alls har en chans att hinna fram när folk ringer. Ambitionsnivån måste höjas rejält, sade statsministern enligt SVT.

Bildkälla: Wikipedia

De 7,1 miljarder den svenska polisen ska få i ökade anslag är enligt Morgan Johansson mer än vad polisen bett om. Pengarna kommer därför kunna användas till allt ifrån daglig verksamhet till utbildningar och ytterligare satsningar för att få fler till polisyrket, en siffra som ska ha ökat med 10 000 personer till 2024, enligt Löfvén. 

– Med de här pengarna kan man anställa fler, man kan utbilda fler och det handlar om att behålla den personal som finns, berättar Morgan Andersson enligt TT och fortsätter:

– Det är ett av de viktigaste yrken man kan ha. Jag ser gärna att fler söker sig till polisen.

Bildkälla: Wikipedia

Vad tycker du om att polisen får ytterligare pengar för att bekämpa brott? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.