Regeringen sätter stopp – efter hamstring av medicin: Här är nya reglerna på Apoteket

Folk hamstrar läkemedel som aldrig förr.

Nu inför regeringen begränsningar – och inför nya regler som träder i kraft på apoteken.

– De senaste veckorna har vi kunnat se att efterfrågan på läkemedel ökat kraftigt, och det beror framför allt på ökade uttag från apotek, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff, enligt SVT.

På sistone har allt fler människor i landet börjat hamstra – och det gäller inte bara toalettpapper. Även medicin och läkemedel har folk hämtat ut i mängder. Därför inför nu regeringen ett nytt regelverk som gäller apoteken.

HELSINGÖR 2020-03-12 Apotekschef Anne-Marie Kissmeyer på Axeltorvs apotek i Helsingör. Bild till TT-texten virus-danmark. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Så här skriver regeringen i ett pressmeddelande:

”Idag gäller att läkemedel inom förmånen (det vill säga läkemedel som berätti­gar till högkostnadsskydd) endast subventioneras om patienten tar ut en förbrukning på högst tre månader. Om patienten betalar själv kan han eller hon dock ta ut en hel årsförbrukning av ett receptförskrivet läkemedel. Många patienter har på sistone använt den möjlig­heten.

Efter en hemställan från Läkemedelsverket begränsar regeringen nu uttaget av läke­medel till den mängd som patienter behöver under en tremånadersperiod, oavsett om läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet och oavsett om patienten själv betalar för läkemedlen. Endast vid särskilda skäl kan ett undantag göras.

Begränsningarna i uttag av läkemedel gäller både läkemedel till människor och läkemedel till djur.”

Källa: regeringen.se.

Det nya regelverket har redan trätt i kraft – och kommer att fortlöpa tillsvidare och så länge behovet finns kvar. Nu kommer folk endast kunna hämta ut sina läkemedel för tre månaders förbrukning framåt. Detta gäller oavsett högkostnadsskydd eller om man betalar själv, meddelar regeringen på en pressträff vid 10-tiden.

”Apoteken får från och med idag, den 1 april, inte lämna ut en större mängd läkemedel än den mängd som patienten behöver för en tremånadersperiod. Det har regeringen beslutat efter en hemställan från Läkemedelsverket”, står det att läsa i regeringens beslut i ett pressutskick.

– I kristider som dessa är det ännu viktigare än vanligt att tillgången till läkemedel är jämlik. Om folk hamstrar mediciner finns en risk för att vissa läkemedel inte kommer att räcka åt alla. Därför inför vi den här begränsningen, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Oslo 20200312. Folk stÂr i k¯ utenfor Vitus Apotek p Jernbanetorvet for  kj¯pe medisiner p grunn av koronavirus utbruddet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Ministern uppger dock att det inte finns någon brist på läkemedel i Sverige just nu.

– Vi har inte brist på läkemedel, men om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt på hyllorna i apoteken. Om alla däremot hämtar för tre månader i taget hinner lagren fyllas på, säger Hallengren till SVT.

Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Regeringen.se

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!