Foto: Claudio Bresciani & Johan Nilsson/TT

Livstids fängelse för grovt blåljussabotage – regeringens förslag

.

Här är regeringens nya förslag – för att skärpa straffen för de som begår brott mot blåljuspersonal.

– Den som har till uppgift att hjälpa andra och rädda liv förtjänar respekt, säger inrikesminister Morgan Johansson (S) till SVT

STOCKHOLM 20190405 Statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff efter fredagens besök på polisutbildningen på Södertörns högskola. Foto: Claudio Bresciani / TT

Stenkastning, skadegörelse och våld mot polis, ambulans och räddningstjänst – det är brott som väckt mycket känslor och vållat till stor debatt de senaste åren.

Nu har regeringen sett över lagstiftningen för ”blåljussabotage” – och vill se skärpta straff. De menar att det är viktigt att de som jobbar med att hjälpa andra, såsom poliser, ambulanspersonal och räddningstjänst, själva kan känna sig trygga när de är i tjänst, uppger Aftonbladet.

Minst två års fängelse

Enligt förslaget ska brott som bedöms vara grova kunna ge upp till 18 års fängelse eller livstid. Som minst ska det ge två års fängelse enligt regeringens nya förslag.

Rikspolischefen ger förslaget tummen upp.

– Vi har uppfattat att regeringen tar vår oro på stort allvar, hot och våld mot blåljuspersonal är tyvärr vanligt, säger rikspolischefen Anders Thornberg vid pressträffen, uppger Dagens Nyheter.

Från Polisförbudets sida välkomnar man förslaget – men de är inte helt nöjda. Framför allt med att skärpa straffen bara innefattar grova brott.

– Här vill vi se en straffskärpning även för brott av normalgraden. Vi vet från våra medlemsundersökningar att den upplevda utsattheten bland poliser ökat och därför är det olyckligt att samhället inte markerar genom att även skärpa straffen för våld och hot mot tjänsteman när brotten är av normalgraden, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

Moderaterna håller med om Polisförbundets synpunkt om detta – och vill också se skärpta straff för våld och hot mot tjänsteman av normalgraden. M menar att regeringen hanterat denna fråga för långsamt.

– Vi krävde det här för flera år sedan, regeringen sade det också för flera år sedan. Det har tagit tre år för dem att ens få ur sig ett förslag, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M), till SVT.

Samtidigt sågar flera forskare som SVT talat med förslaget.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.