Regeringens nya besked om publik på evenemang – så kommer det att bli: ”Finns möjlighet att…”

Regeringen öppnar för undantag för sittande publik. Det meddelade l inrikesministern Mikael Damberg och Amanda Lind, kultur-och demokratiminister på en pressträff under fredagsmorgonen.

Under fredagsmorgonen kallade inrikesministern Mikael Damberg och Amanda Lind, kultur-och demokratiminister till en blixtinsatt presskonferens.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Till en början var det oklart vad presskonferensen skulle handla om, men många hoppades på att det skulle komma en lösning på publikfrågan.

Och det gjorde det.

Ministrarna meddelade under morgonen att de förbereder för undantag för evenemang för sittande publik. Men förbudet på folksamlingar över 50 personer kvarstår.

– Kulturen och idrotten måste finnas kvar när den här krisen är över, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Skickas ut på remiss

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att vissa verksamheter har drabbats hårt av förbudet och att Sverige måste se till att förbudet mot sammankomster inte i onödan träffar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt.

Regeringen kommer därför remittera två förslag om lättnader inom förbudsförordningen. Det ena gäller serveringsställen som caféer och restauranger, som ska undantas från ordningslagen.Det andra förslaget handlar om att göra undantag för vissa arrangemang för sittande publik.

– Det handlar om att justera en orimlighet som finns i dagens regelverk, säger Damberg.

”Lovat besked”

Ministrarna får frågan om varför de kommer med det här beskedet just idag.

– Vi har lovat besked i de här frågorna, för att ge planeringsmöjlighet för sektorn. Det finns orimligheter i systemet som vi kan justera utan att det bidrar till ökad smittspridning. Då presenterar vi det nu så att branschen och sektorn kan planera för det, svarar inrikesminister Mikael Damberg och påpekar att de inte tvekar i att komma med ytterligare begränsningar om det behövs.

”Upp till Folkhälsomyndigheten”

Men hur det ska kunna skötas hänvisas till Folkhälsomyndigheten, som nu ska ta fram riktlinjer kring frågan. Bland annat kring ett övre tak för sittande publikevenemang.

– Om man har två meters avstånd och sittande organisation, vad är då rimligt att ha som gräns? Det får vi se vad Folkhälsomyndigheten svarar på, säger inrikesministern.

Och på frågan om det finns risk att smittan ökar vid större arrangemang svarar Mikael:

– Om ni lyssnat på det jag sagt så är det sittande arrangemang, med 2 meters mellanrum, och att Folkhälsomyndigheten ska återkomma med förslag om tak. Det är inte obegränsat. Folkhälsomyndigheten måste rådge oss om smittläget, och vad de bedömer för tak. Det finns möjlighet om man kan sprida ut sittplatser, att genomföra arrangemang på ett smittsäkert sätt, svarar Mikael Damberg.

Ambitionen är att förslagen ska träda i kraft 1 oktober, säger ministrarna.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required