Regionens nya besked: Sjukhuspersonal slipper böter – får parkera gratis

När sjuksköterskan Malin Lägerud avslutade sitt 12-timmars pass i corona-centrum på Karolinska sjukhuset i Huddinge i fredags möttes hon av en parkeringsbot. Detta gjorde henne frustrerad och ledsen, då hon menade att böter är det sista sjukvårdspersonal vill tänka på när de kämpar mot pandemin.

– Vi står inför en situation där vi inom kort kommer gå in i kris och alla medarbetare kan komma att behöva jobba 12-timmarspass. Är det då parkeringsböter vi ska vara oroliga för? Vi kommer inte ens ha bilen i åtanke, sa Malin Lägerud till Aftonbladet då.

Sjukvårdspersonal får parkera gratis

Efter Malins uttalade i media har Region Stockholm beslutat att sjukvårdspersonal ska slippa böter, och därmed få parkera gratis.

– Jag såg nyheten om detta och blev upprörd. Vår personal jobbar dygnet runt och ställer upp för varandra. De jobbar över tolv timmar åt gången. Nu måste vi hjälpa dem att orka, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till Aftonbladet.

Sjuksköterskor
Foto: Shutterstock/TT

Från och med onsdag får all sjukhuspersonal i region Stockholm parkera gratis. Detta dels för att underlätta för personal som reser till och fårn jobbet när kollektivtrafiken är besvärlig, och dels för att minska smittrisken så att personal ska kunna fortsätta arbeta.

Dela gärna om du tycker att fler regioner borde införa samma sak.