Regionens varning till alla som vaccineras: Därför ska du inte skjuta upp dos 2 under semestern

Vaccinationerna mot covid-19 fortlöper i rask takt, och enligt färska siffror från Folkhälsomyndigheten har nu över 5 miljoner svenskar tagit emot sin första dos. Men har man inte fått sin andra dos är det inte läge att andas ut, det menar vaccinsamordnaren Kristine Rygge, som märker att vissa verkar skjuta upp dos 2 för att fokusera på semestern först. 

– Det finns enstaka som känner att de inte behöver ta dos 2, och då är vi tydliga med att det är jätteviktigt, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare till SVT. 

Vaccination mot covid-19 är ett ljus i tunneln för hela befolkningen, och många känner en stor lättnad när de fått sin första dos. De som fått en spruta väntar nu på att ta emot den andra och sista dosen för att vara helt skyddade, men vissa väljer att vänta med det till efter semestern. 

– Det är jätteviktigt, man har inte fullgott skydd förrän man tagit dos 2. Det finns en del som tror att dos 2, den kan man ta lite var som helst. Men det kan man inte, utan där man har tagit dos 1 där ska man ta dos 2, säger Kristine Rygge till SVT.

Foto: Johansen, Erik

Skjuter upp vaccindos 2

Varför många börjat skjuta upp sina vaccinationstider är oklart, men Kristine Rygge misstänker att flera har tankarna på annat nu när värmen slagit till och ledigheten närmar sig. 

– Det kan vara så att folk tänker mer på andra saker nu i semestertider, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge, efter att ha sett att vissa bokar om sina vaccinationstider till senare tillfällen. 

– Regionerna har fördelat sina vaccin utifrån den planering vi har, och det gäller inte bara Västra Götaland utan det gäller även alla andra. Så har du fått din första dos här så ska du också ta din andra dos här, hos samma vaccinatör, säger hon.

Foto: Johan Nilsson/TT

Uppmaningen: ”Det är jätteviktigt”

Kristine Rygge uppmanar nu de som tagit dos 1 att inte skjuta upp dos 2 under semestern, utan ta de tid det var tänkt. Samt att ta emot vaccinationsdos 2 på samma plats som man tog emot dos 1. 

– Det är jätteviktigt, säger hon till SVT.

Mer information om vaccinationer och bokningar hittar du här.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required