Rektorns knep: Bjuder eleverna på en heldag på Gröna Lund – om de samlar ihop mobilfria dagar

Att få elever att lägga ifrån sig sina mobiltelefoner under skoltid är inte enkelt. Under 2018 var det därför flera skolor som införde ett mobilförbud under lektionstid, i hopp om att förbättra elevernas koncentrationsmöjligheter och därmed betygen.

Att elever tar med sig mobiltelefonerna till skolan är dock fortfarande ett störningsmoment för dem menar flera lärare. Rektorn Kaj Majuri i Nynäshamn har infört ett motivationssystem för att få fler elever att lämna mobiltelefonerna hemma.

– Utmaningen har tagits emot väldigt positivt och eleverna samlar flitigt. Några har till och med frågat om vi inte kan köra mobilfritt hela hösten, säger Kaj Majuri till Aftonbladet.

Om eleverna i årskurs 6-9 på Viaskolan tillsammans samlar ihop 2 000 mobilfria dagar bjuder rektorn Kaj Majuri alla på en heldag på Gröna Lund.

Skolan har redan ett förbud mot mobiltelefoner under lektionstid, men att mobiltelefoner plockas upp och ner är fortfarande ett problem, menar rektorn, som säger att energin läggs på fel saker.

– Jag vill att eleverna ska få uppleva hur det är att gå i skolan utan att ha en mobil som stör deras uppmärksamhet. Det är svårt att göra det själv, därför är vi många som gör det samtidigt. Senare kan man applicera konceptet på andra saker – hjälps man åt blir allt lättare, säger rektorn Kaj Majuri till Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

”Kommer att kosta lite…”

Idén om att alla elever ska bjudas på en heldag på gröna Lund om de klarar utmaningen har mottagits positivt, menar rektorn Kaj.

– Så fort de fått ihop 2 000 dagar så drar vi. Dagen på Gröna Lund kommer att kosta lite men jag ser utmaningen som en investering i insikter, säger Kaj Majuri till Aftonbladet.

Wikipedia

saf