Rikslarmet: Fattigpensionärer blir allt fattigare

Svenska pensionärer blir allt fattigare, det rapporterar Ekot.

De senaste 15 åren har siffran fördubblats över antalet äldre i behov av äldreförsörjningsstöd och är nu uppe på närmare 25 000 personer.

 

Våra pensionärer i landet kämpar.

Oftast har de låga pensioner och nu visar uppgifter från Ekot att antalet äldre som är i behov av äldreförsörjningsstöd har under de senaste 15 åren fördubblats.

Nu är antalet uppe i närmare 25 000 personer.

Allt fler har färre garantipension: ”Såklart ansträngd”

Framförallt gäller det människor som kommit till Sverige sent i livet och inte har de fyrtio år i landet som krävs för en hel garantipension. Detta gör att de saknar en inkomst på en skälig levnadsnivå som idag ligger på 5700 kronor i månaden efter att boendet är betalt, rapporterar Ekot.

– Det finns ju en risk att i framtiden att den här gruppen kommer behöva äldreförsörjningsstöd om de inte kommer in på arbetsmarknaden och får en tillräckligt hög inkomstpension.

I snitt låg stödet på 3 600 kronor per person i månaden under 2019,rapporterar Ekot.Foto: Shutterstock

I snitt låg stödet på 3 600 kronor per person i månaden under 2019.

– Den ekonomiska situationen är såklart ansträngd. Det finns en anledning att man blir beviljad äldreförsörjningsstöd varje månad. Det är med små marginaler man lever, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Vill få fler att vilja ansöka om stöd

Nu hoppas Pensionsmyndigheten att fler ska få kunskap om möjligheten att ansöka om stödet, genom både sina servicekontor och samarbete med kommuner och hjälporganisationer.

– Vi har fått in ett ökat antal ansökningar och vi ser att fler gör prognoser på vår hemsida. Det är jättebra att informationen sprids.

Detta är inte någon hållbar situation! Våra pensionärer förtjänar så mycket mer, det allra bästa!