Rikspolischefen: Straffa kriminella ungdomar hårdare och höj polislönerna

Efter några tunga år med allt grövre kriminalitet och dåliga resurser är den svenska polisen på väg mot ljusare tider. Det menar rikspolischefen Dan Eliasson med bestämdhet. Ett led i detta ska vara att höja polislöner – och dela ut hårdare straff till grovt kriminella ungdomar.

– Jag är trygg med att 2018 ska leverera ett bättre resultat än 2017, och sedan ska 2019 bli ett bättre år än 2018. Det är mitt jobb att se till att det blir så, säger Eliasson till Aftonbladet.

Den svenska polisen har stått, och står fortsatt inför stora utmaningar. I Sverige vittnar allt fler om otrygghet samtidigt som polisen har saknat resurser för att agera. Bland annat visar en undersökning genomförd av Smart Senior att många seniorer känner sig otrygga, och mer än hälften känner sig mindre trygga än för fem år sedan. Dan Eliasson pekar på att allt fler utmaningar har kommit samtidigt, och att polisen därför inte kunnat vara på plats överallt i samhället.

– De stora migrationsströmmarna som kom har påverkat oss, vi har dödligt våld på rekordhöga nivåer som tar väldigt mycket utredningsresurser, och hela den nätrelaterade brottsligheten. Det tynger oss. Vi är ansträngda, vi behöver bli fler, säger rikspolischefen till Aftonbladet.

Foto: Facebook/Polisen.

Nu vill Dan Eliasson att polisen får hjälp för att kunna lösa fler brott. Ett av hans förslag är att poliser som arbetar ute på fältet ska få högre löner – och speciellt poliser som jobbar i svåra områden. Han vill dock inte gå in på exakt hur mycket, skriver Aftonbladet.

– Men om vi säger så här: Det ska synas tydligt i portmonnän.

Ett annat av Dan Eliassons förslag att grovt kriminella ungdomar ska straffas hårdare.

– Jag är inte ute efter att alla ungdomar ska få en hårdare respons, inte alls. Men de som med berått mod i 15- till 17-årsåldern begår mycket, mycket grova brott, där tycker jag att mer kraftiga vårdinsatser eller hårdare straff är nödvändigt. Här är samhällets respons för svag, säger han till Aftonbladet.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT.

Håller du med rikspolischefen? Tryck då på dela och visa ditt stöd för den svenska polisen!