Rutor krossades efter stenattack mot buss – nu ryter polisen ifrån: ”Stor fara”

Det är inte första gången stenarna haglat mot bussen.

Efter flera attacker fick det vara nog och busslinjen tvingades sättas på paus.

– Det är helt klart allvarligt, säger Jonas Eronen, presstalesperson på polisen region Mitt till Aftonbladet.

Det är när bussen passerat orten Järlösa som attackerna ägt rum mot buss 848, som till vardags kör resenärer mellan Uppsala och Sala.

Aftonbladet rapporterar att det senast i fredags krossades tre rutor och att en sten även hittade in i kupén på bussen. Då tog man beslutet att ställa in linjen under kvällstid förra helgen. 

– Vi tar det säkra före det osäkra, sade då Lotta Widegren, skyddsombud för busschaufförer på kollektivtrafikföretaget Nobina, till Upsala Nya Tidning.

buss
Genrebild. Foto: Shutterstock

Inte första gången det händer

De senaste veckorna har attackerna varit återkommande mot buss 848 och enligt polisen vet man inte anledningen till varför det sker. Till Aftonbladet beskriver man det som ett återkommande fenomen som går i vågor. 

– Det är helt klart allvarligt. Att angripa en buss på det sättet är förenat med stor fara. Distraheras busschauffören så svävar även passagerarna i stor fara. Den som slänger stenen kanske inte har en känsla för det och kanske tror att det inte är så farligt, säger Jonas Eronen, presstalesperson på polisen region Mitt till Aftonbladet.

Utöver resenärer finns det alltid personal ombord. Selemon Tsegai Tewelde är chaufför på linjen. Nu tycker han att det är dags att få ordning på problemet.

– Man måste prata med dem och säga att de inte kan göra så här. Bussen var full när de gjorde det här, det är inte bra, säger chauffören till Aftonbladet.

krossad fönsterruta
Foto: Shutterstock

Åter i trafik

Från och med i måndags går busslinjen mellan Uppsala och Sala som vanligt igen. Nu är det många som hoppas att den sista stenen är kastad och vandalismen upphör. 

– Det finns en förhöjd medvetenhet hos de som jobbar i yttre tjänst, tanken är att när läge ges så ska man eventuellt, om det finns utrymme, öka närvaron på platserna där bussen finns, säger Jonas Eronen till Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required