Så fungerar nya coronapassen – då kan du få det för att resa utomlands: ”Hög efterfrågan”

Många längtar efter en vecka i solen.

Och snart väntas covidbeviset göra det lättare för folk att semestra redan i sommar.

– Intresset är stort, många är sugna på att komma iväg, säger Eric Carlsson, presskontakt på Tui till Aftonbladet.

Allt fler har vaccinerat sig och smittspridningen minskar. Samtidigt närmar sig semestern för många och flera drömmer om att resa utomlands. 

En dröm många vill förverkliga redan nu i sommar.

Även om det tidigare varit möjligt att resa så har det inte varit som vanligt. En del har valt att vänta på klarare besked och de som valt att resa har rapporterat om att det inte varit sig likt på semesterorterna.

Som vi tidigare skrivit märkte flera resebolag av, redan i februari, att svenskar börjat boka semesterresor igen och ett ökat intresse för att ta sig söderut. Inte minst bland den äldre skaran.

Ombord på flygplan, resenärer
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Spanien har öppnat upp

Däremot är det fortfarande inte helt lätt att åka iväg. Även ifall UD givit tummen upp för att resa till ett flertal länder har varje land egna regler som gäller vid inresande.

Sedan i måndags kan vaccinerade turister som reser till Spanien besöka landet utan att behöva sitta i karantän. Medan de européer som inte vaccinerat sig enbart behöver visa upp ett negativt antigentest.

För att resa till Grekland eller Italien behöver man ha antikroppar eller ett negativt PCR-test. Det behövs även att turisterna fyller i ett formulär men om man klarat dessa kriterier behövs heller ingen karantän.

sol, strand, solstolar
Foto: Shutterstock

Beviset är påväg

Om allt går som det ska väntas de digitala passen vara redo för beställning den 1 juli. Det kommer då bara kunna visa om man är vaccinerad eller inte. 

Även ifall man har ett covidbevis gäller fortfarande de lokala inresereglerna. Beviset är heller inget krav. Trots det tros många vara intresserade av att skaffa sig ett.

– Vi tror att det blir en ganska hög efterfrågan på covidbevisen, så vi gör olika typer av prestandatest för att det ska fungera, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten som ska utfärda bevisen, till TT enligt Aftonbladet.

Tanken är att covidbeviset längre fram även ska kunna visa om man testat negativt eller nyligen tillfrisknat från covid-19, samt hur många vaccindoser man fått.

Längtar du efter en solsemester eller känns det för tidigt att resa söderut nu? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker och tänker!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required