Så länge fortsätter snökaoset – meteorologens skarpa varning till svenska folket: ”Var beredd på…”

Det stora snöfallet vi fick se i helgen ser ut att fortsätta.

SMHI har utfärdat en orange snövarning i Stockholm och på Gotland. Nu höjer meteorologen ett varningens finger.

– Då mycket tung snö faller kan det ställa till med problem på vägar, det blir svårt att ta sig fram, och elbortfall. Ligger mycket snö på elledningarna kan det förstöra elförsörjningen, säger meteorolog Mikael Luhr till Newsner.

Den första snön kom med besked i helgen. I Börrum i Östergötland slogs rekordet, där det föll hela 37 cm snö mellan lördagen och söndagen.

Det är första gången sedan 2016 som så mycket snö har fallit så tidigt på hösten i södra Sverige, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

– Det som har hänt är att ett lågtryck stannat till på Östersjön som har lett till kraftiga snöbyar. Eftersom det har blåst så har vi fått en förstärkt effekt. Östersjön är fortfarande varm medan det är betydligt kallare i toppen av molnet, desto större skillnad det är där, desto mer fukt kan fångas upp och då blir snöbyarna så kraftiga, säger han.

Dessutom uppstod ett ovanligt fenomen – nämligen vinteråska – under natten till måndag. Det var i huvudstadsregionen som det rejäla åskovädret drog in.

– Att det händer på vintern är väldigt ovanligt i och med att det är kallare och mindre fukt i luften. Men då havet är så varmt som det är, kombinerat med kyla i topparna av molnet då kan detta ske, säger Luhr.

Det gäller att ta det lugnt i trafiken under måndagen. Foto: Shutterstock

Meteorologens varning: ”Var beredd”

Även om åskan har dragit förbi väntas snöfallet inte lugna ner sig, åtminstone inte under början av veckan. SMHI har utfärdat en orange snövarning i Stockholm och på Gotland under måndagen.

– Det kan komma uppemot 15 cm nysnö till i de områdena, säger Luhr.

Dessutom har väderinstitutet utfärdat en gul varning för snö i Uppsala, delar av Götaland och Svealand samt Skåne.

Det kraftiga snöfallet kommer därmed fortsätta föra med sig en del problem. Luhr avråder från att ge sig ut i trafiken under m¨åndagen.

Han säger även att det gäller att göra sig redo för elavbrott.

– Kommer det 15 cm tung snö till på kort tid kan det mycket väl vara så att det blir ytterligare störningar på elnätet. Det är bra att vara beredd på det, säger han.

Snökaos
Det kan bli besvärligt att röra sig i trafiken under de kommande dagarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

LÄS MER: Vanliga misstagen som många svenskar gör i vintertrafiken – kan ge tusentals kronor i böter

Fortsatt ostadigt under veckan

Mest snö väntas alltså under måndagen. Men redan på tisdagseftermiddagen väntas stormen ha mojnat.

– Det fortsätter ändå vara ostadigt under veckan. Men det blir mildare då vindarna vänder från ostliga till sydliga. Det kommer vara ganska molnigt med en del regn i stora delar av landet under veckan, säger Mikael Luhr och fortsätter:

– Det blir mindre snö i veckan. Mot slutet av veckan blir det mer slaskliknande, och kan mycket väl vara kring sex-sju plusgrader på västkusten.

Dela gärna för att uppmana andra att vara försiktiga i trafiken – och komma ihåg att förbereda sig på elavbrott.