Nya pensionsbeskedet: ”Större tryck i den här frågan nu”

Ardalan Shekarabi (S) öppnar för att höja avgiften till pensionssystemet och pensionerna.
– Det var inte tänkt att pensionerna skulle bli så här låga, det var inte det här som lovades när pensionssystemet kom på 90-talet, säger socialförsäkringsministern till TT.

Regeringen införde det nya inkomstpensionstillägget i den allmänna pensionen. Detta ska betalas ut från september i år.

Förslaget gick igenom i riksdagen i fjol och nu håller Pensionsmyndigheten på att förbereda för detta.

Samtidigt är många oroliga inför pensionen. I en undersökning som nyligen gjordes av Novus på uppdrag av Forena visade det sig att omkring åtta av tio svenskar menar att det offentliga ersättningssystemet ger pensionärerna en låg ekonomisk standard.

LÄS MER: Vreden mot pensionerna – så förlorar de 4 500 kr i månaden

Enligt fackförbundet Forena hade nyblivna pensionärer kring millennieskiftet en allmän pension som motsvarade 61 procent av slutlönen. I dag är motsvarande siffra nere på 47 procent, enligt Forenas beräkningar. Sedan dess har livslängden ökat och systemet har inte hängt med.

Foto: Shutterstock

Samtidigt satsade politikerna i riksdagen via Pensionsgruppen på ett nytt tillägg till den allmänna pensionen. Den ska betalas ut från september i år och enligt regeringen riktas förmånen ”till dem med en allmän pension mellan 9 000 – 17 000 kronor och uppgår till maximalt 600 kr per månad”.

Samtidigt menar nu socialförsäkringsministern att pensionerna behöver höjas mer.

– Vi ska göra en ordentlig översyn av pensionerna nu. Det var inte tänkt att pensionerna skulle bli så här låga, det var inte det här som lovades när pensionssystemet kom på 90-talet. Det bästa är att höja avgifterna till systemet, säger Ardalan Shekarabi till TT, uppger SvD Näringsliv.

Ardalan_Shekarabi,_Magdalena_Andersson,_Per_Bolund
Ardalan Shekarabi (S) intill ministerkollegorna Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP). Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Ministern förklarar att det är nästan 9 000 kronors skillnad mellan den genomsnittliga allmänna pensionen för kvinnor i Danmark jämfört med i Sverige. Shekarabi kallar detta ”inte rimligt” och vill nu höja allmänna pensionen på sikt.

Han aviserar att politikerna nu ska sätta sig och se över detta. När den kan tänkas vara klar kan han inte svara på i dagsläget.

– Vi börjar nu, och jag hoppas att vi kan nå konsensus i pensionsgruppen om att höja avgiften till pensionssystemet. Jag måste säga att det är större tryck i den här frågan nu, och ett bredare missnöje med pensionerna.

I den så kallade Pensionsgruppen ingår företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen – regeringspartierna S och MP samt M, L, C och KD.

– Men det krävdes tio möten för att få igenom den här höjningen av inkomstpensionstillägget, det finns ett motstånd mot pensionsavgiftshöjningar. Men vi måste få i gång en debatt om det här, säger Ardalan Shekarabi till TT.

STOCKHOLM 20200918 Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presenterar en budgetnyhet under en pressträff i Rosenbad. Regeringen går vidare med sitt förslag om ett pensionstillägg till de som har de lägsta nivåerna på allmänna pensionen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required