Jimmie Åkessons succé – ökar inför EU-valet

Inför EU-valet den 26e maj har förtroendet för Sverigedemokraterna ökat enligt Novus väljarbarometer. Jämfört med valet 2014 har partiet ökat med fyra procentenheter, medan miljöpartiet visar en svag uppgång sedan i mars, det rapporterar Expressen.

 

Väljarnas stöd för Sverigedemokraterna har ökat med fyra procentenheter jämfört med förra EU-valet, vilket gör att Novus, som står för väljarbarometerns undersökning menar att SD har det lättare än många andra partier i detta val.

– Det är egentligen två partier som har det lite lättare i det här valet. Det är framför allt Miljöpartiet eftersom miljön är en internationellt viktig fråga. Det är där man löser den globala miljökrisen. Men även Sverigedemokraterna vinner lite på det här just utifrån en antiglobaliseringskraft som finns inom det partiet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till Sveriges Radio.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Resultatet från Väljarbarometern visar att Moderaterna backar med en knapp procentenhet jämfört med förra EU-valet. Många av väljarna är dock osäkra, visar undersökningen. Endast 46% som deltog uppger att de är säkra på att de kommer att rösta i EU-valet, och 23,6 procent av dessa är osäkra på vilket parti som kommer att få deras röst,det uppger Sveriges Radio.

Partiernas siffror i procent, enligt Novus mätning inför EU-valet.

S: 24,8

SD: 13,7

M: 12,6

V: 11,1

MP: 10,6

KD: 9,7

C: 7,4

L: 5,3

Fi: 1,1

Foto: TT

Dela gärna för att informera andra.