Sjöstedt drar tillbaka hotet mot regeringen – efter nytt las-besked: ”En besvikelse för M, KD och SD”

Vänsterpartiet drar tillbaka hotet om att fälla regeringen.

Åtminstone för stunden.

– Så länge man inte går vidare med utredningen är det inte fel att ge parterna den tid de behöver, säger partiledaren Jonas Sjöstedt (V) till Dagens Nyheter.

Vänsterpartiet har hotat regeringen med misstroendeomröstning i riksdagen.

Vad som fått V att se rött är den utredning om förändringar i arbetsrätten som regeringen väntas lägga fram i riksdagen, i enlighet med januariavtalet med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna.

I den nya LAS-utredningen står det bland annat att det ska bli lättare för arbetsgivare att kunna säga upp anställda av personliga skäl.

– Om regeringen väljer att gå vidare med att lagstifta om utredningens förslag är vår bedömning att Sverige går mot extra val, sade Sjöstedt på en pressträff förra veckan, uppger SVT.

STOCKHOLM 20181002. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) efter pressträffen i riksdagen presscenter efter att ha träffat talmannen. Foto: Stina Stjernkvist / TT

I ”Agendas” stora partiledardebatt i söndags backade Sjöstedt delvis och förklarade att han kunde tänka sig ge regeringen ”ett par veckor” om det visar sig att LAS-förhandlingarna kommer igång igen.

– Vi vill ge regeringen chansen att göra rätt, sade V-ledaren i debatten.

Moderaternas partiledare menar att Vänsterpartiet sysslar med tomma hot.

– Debatten om arbetsrätten var helt obegriplig. Men jag fick bekräftat att det var politiskt spel från V. Så mycket mumlande har jag inte hört sen frågan väcktes. Det är uppenbart att man inte tänker sätta sitt hot till verket, sade Kristersson (M) till TT efter söndagens debatt i SVT.

Förhandlingarna om LAS igång igen

Förhandlingarna mellan fackförbunden LO och PTK och intresseorganisationen Svenskt näringsliv bröt samman natten till 1 oktober.

Men på onsdagen meddelade parterna att förhandlingarna om nya LAS-regler är i gång igen.

Därmed drar Sjöstedt tillbaka sitt hot om misstroende just nu.

STOCKHOLM 20200610 Statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatten i riksdagen. Foto: Jessica Gow / TT

– Så länge parterna förhandlar så vilar vi på hanen. Då finns det ingen anledning att störa det genom tumult i riksdagen. Vi vill att parterna ska göra upp utan politisk inblandning, säger Jonas Sjöstedt till DN.

TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson menar att statsminister Stefan Löfven (S) kan andas ut – för stunden.

”Den svenska modellen går ut på att arbetsmarknadens parter kommer överens om spelreglerna på arbetsmarknaden och nu ges detta en ny chans. Om så blir fallet är det en framgång för S-C-L-MP som slipper en mycket het potatis och det är också en väg framåt som gynnar oppositionen”, skriver TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson på Facebook.

JUST NU: MISSTROENDEHOTET MOT REGERINGEN DRAS TILLBAKA 🔸 LAS-FÖRHANDLINGARNA ÅTERUPPTASArbetsgivarna och facket…

Gepostet von Marcus Oscarsson am Mittwoch, 14. Oktober 2020

Oscarsson spår att parterna på arbetsmarknaden kanske trots allt kommer överens. Han tror att det i så fall handlar om kraftigare stöd för anställda som sägs upp.

Detta skulle i så fall sammantaget innebära att regeringen inte lägger fram en lagstiftning i enlighet med ”januariavtalet”.

”En ytterligare effekt blir dock att regeringen i så fall inte kommer att fällas vilket är en besvikelse för M, KD och SD”, skriver Oscarsson.

Nu återstår alltså att se om arbetsmarknadens parter kommer överens – eller om förhandlingarna bryter ihop igen, och vad som i så fall händer i det läget i politiken.

Marcus Oscarsson, i dag politisk expertkommentator i TV4. Foto: TV4/Youtube

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required