Jonas Sjöstedts förslag: De som flyger mest ska betala mer i skatt

Vänsterpartiet med partiledaren Jonas Sjöstedt i spetsen vill minska utsläppet av miljöförstörande ämnen som kommer från flygplan.

Ämnet är mer omtalat än någonsin, och ett förslag på en genomförbar lösning har varit en het debatt sedan förra mandatperiodens slut.

Nu har Jonas Sjöstedt (V) presenterat ett förslag som ska minska utsläppen, vilket han kommer att prata om under helgens EU-valskonferens i Norrköping, som Vänsterpartiet håller i.

– Alla Sveriges Carl Bildtare måste ändra sin livsstil mest, för det är de som orsakar störst utsläpp, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Att låta de som flyger flygplan mest betala mer i skatt är ett förslag som Jonas Sjöstedt menar skulle få många att välja andra transportmedel än flyg, och därmed minska utsläppen.

Riktar sig mot Carl Bildt

Sjöstedt menar att en alldeles för stor grupp väljer att ta flyg när det inte behövs. För att uppmuntra dess personer, och andra, att välja bort flyg, vill de vidga möjligheterna till annan transport. Detta genom utbyggd tågtrafik med nattåg genom Europa, samt progressiv flygskatt.

– Flyger man en gång tycker jag inte man ska betala så mycket flygskatt, många behöver hälsa på en släkting eller åka på semester någon gång. Men flyger man fler gånger, då tycker jag man ska betala mer skatt och är man som Carl Bildt och flyger hela tiden, då jäklar ska man betala flygskatt, säger Sjöstedt till Aftonbladet.

STOCKHOLM 20181002. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) efter pressträffen i riksdagen presscenter efter att ha träffat talmannen. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Tycker du att det är ett bra förslag? Dela i så fall, så att politikerna kan se vad folket vill.