AT-läkaren Karins starka vädjan – efter synen inifrån vårdcentralen

Det nya coronaviruset fortsätter att sprida sig över världen – och många är oroliga för att drabbas av smittan.

Samtidigt går sjukhus och vårdcentraler på högtryck för att hjälpa alla drabbade.

Nu vädjar AT-läkaren Karin Bergström till svenska folket att INTE besöka vårdcentraler eller akutmottagningar om man känner av luftvägssymtom.

Detta efter sina upplevelser den senaste tiden, inifrån en vårdcentral i västra Stockholm.

”Jag hoppas att jag kan nå så många som möjligt”, skriver hon i ett inlägg som sprids på Facebook.

På Facebook berättar Karin Bergström om en svår situation för landets vårdinrättningar. Hon förklarar att många patienter med influensasymtom fortfarande tas emot på vårdcentraler så länge de inte varit i riskområden – trots att det finns tecken på samhällssmitta i bland annat Stockholm.

Och då finns det inte mycket som vårdpersonal kan göra.

” I de allra flesta fall har jag de senaste veckorna lugnat oroliga patienter med att säga att de ”nog” inte har Coronavirus (vi har ingen möjlighet att testa patienter som ej kräver sjukhusinläggning eller har varit i högriskområde/kontakt med bekräftat Covid-19 smittad person)”, skriver hon på Facebook.

Jag gör mina sista månader på min AT, placerad på en vårdcentral i västra Stockholm. Just nu känner jag mig frustrerad…

Gepostet von Karin Bergström am Mittwoch, 11. März 2020

Kan smitta på vårdcentraler

Karin Bergström berättar att hon ibland har skrivit ut recept på hostmedicin eller sjukskrivit patienter. Men hon förklarar att detta är något man kan få hjälp med på andra håll – som via vårdcentralernas videotjänster eller via privata nätläkare.

Och det uppmanar hon starkt till, eftersom man genom att bege sig till vårdinrättningar kan sprida smitta till personer i de största riskgrupperna.

”Om vartannat med dessa influensapatienter välkomnar jag in på rummet äldre, sköra och multisjuka som i vissa fall faktiskt behöver min hjälp. Dessa grupper blandas i samma väntrum, sitter i samma undersökningsrum och undersöks av samma läkare minutrar efter varandra”, skriver Karin Bergström på Facebook.

vårdcentral
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vädjar till svenska folket

Med det sagt har hon en vädjan till svenska folket, som hon delar med sig av i ett inlägg som sprids på Facebook:

”Sök inte till vårdcentraler eller akutmottagningar om ni har symptom på hosta, halsont, förkylning eller feber. När man har läst och följt råden från Folkhälsomyndigheten så är min åsikt att det i nuläget kan vara klokt att i första hand se vilken hjälp man kan få via sin vårdcentrals videotjänst eller via annan nät-läkare”.

”Sköra, allvarligt sjuka, äldre – sjukvården är nu till främst för er. MEN, det som inte känns nödvändigt att kolla upp just nu, överväg att avvakta med det ett tag framöver då våra sjukvårdsinrättningars väntrum och undersökningsrum för närvarande tyvärr medför en något större risk för er än normalt”.

coronavirus, coronaviruset, covid-19
Foto: Shutterstock

Några allmänna råd för att skydda sig mot coronaviruset covid-19 är att vara noggrann med att tvätta händerna, att undvika att röra vid ansiktet eller ögonen, att hosta eller nysa i armvecket samt att stanna hemma om man blir sjuk. Man ska också undvika nära kontakt med sjuka människor.

Om man upplever symptom, ska man enligt Folkhälsomyndigheten kontakta vården via telefon och berätta om sina symtom samt var man har rest. Man ska inte besöka någon vårdinrättning direkt, utan alltid kontakta vården först.

Dela gärna den här viktiga informationen till dina vänner.