Sjuksköterskans krav – förbjud föräldrar att köpa alkohol på badplats: ”Upprörd”

Sjuksköterskan Ida Persson bevittnade hur en förälder drack så mycket att denne blev utslängd från badplatsen Fyrishov i Uppsala.

Nu kräver hon att alkoholservering förbjuds.

– Ett barn hade kunnat drunkna, säger hon till Aftonbladet.

Det är semestertider och sommarlov – och många familjer beger sig till landets alla badplatser för heldagar med sol och bad.

Men det gäller att vara uppmärksam. På sommaren ökar drunkningsolyckorna – och under den senaste tiden, har flera drunkningstillbud gällt barn.

Något som bland annat har fått folk att gå ut och kräva att föräldrar stoppar undan mobiltelefonerna och håller koll på sina barn i vattnet.

Foto: Maja Suslin / TT

Föräldrar drack för mycket

Men det är inte bara mobiltelefoner som kan stjäla föräldrarnas uppmärksamhet. Sjuksköterskan Ida Persson, 35, befann sig i helgen på badplatsen Fyrishov i Uppsala – när ett sällskap blev utkastade för att de hade druckit för mycket.

En förälder hade druckit alkohol med sina vänner, och Ida Persson som blev vittne till händelsen menar att barnen hade kunnat fara illa.

– Ingen ingrep för barnets säkerhet. Det var först när föräldern störde andra i badet och var högljudd och dryg som vakterna kom. Det vi kände var att ett barn hade kunnat drunkna för att det fanns inte tillräcklig uppsikt över det, säger Ida till Aftonbladet.

badplats, barn, sommar
Genrebild. Barnen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix / TT

Kräver förbud mot alkohol

Nu kräver Ida att alkoholservering förbjuds på badplatsen. Hon har därför startat ett upprop, som hundratals människor redan har skrivit under.

– Det här är ett ställe där många barn vistas. Alkohol har ingenting här att göra. Jag dricker också, men absolut inte när jag ska vakta barnen i vattnet. Jag är sjuksköterska och vet mycket väl hur alkohol påverkar omdömet. Jag har varit på akuten och tagit hand om trafikskadade personer som sagt att de bara druckit två öl. Men vid två öl kan man ha försämrat omdöme och är inte lika snabb på att uppfatta saker som händer.

I en kommentar till Aftonbladet svarar personal på Fyrishov att liknande incidenter är ovanliga och att säkerheten är hög. Det aktuella fallet kommer dock att utredas vidare.

Vad tycker du om det här? Lämna en kommentar!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);