Sjuksköterskor larmar – vägrar använda osäkra munskydden: ”Som att andas genom kaffefilter”

Bristen på skyddsutrustning är ett faktum. Hemtjänstpersonal har larmat om att de går utan, sjuksköterskorna tillverkar egna och allmänheten gör sitt för att hjälpa till med vad de kan.

Nu har Akademiska sjukhuset i Uppsala fått in ett nytt lager av munskydd. Men dem vill ingen använda.

Tidigare har munskydden på Akademiska sjukhuset i Uppsala varit bra. De har haft andningsventil, varit tjocka och stabila, haft skydd mot trycksår och ett stabilt band att fästa dem med bakom huvudet.

Men nu är dem slut och sjukhuset har fått in en ny leverans – som vårdpersonalen vägrar använda, vilket SVT var först med att rapportera.

Enligt personalen är de nya munskydden under all kritik. De är tunna, blir fuktiga och skaver upp sår i ansiktet. De sitter inte heller helt tätt, vilket gör att personalen är oroliga för ökad smitta.

Foto: Dan Hansson, TT/SvD/SCANPIX/Claudio Bresciani/TT/

Frida Vallgren som är sjuksköterska på akutmottagningen är en av dem som vägrar använda de nya maskerna.

– Det är patetiskt att vi ska behöva gå runt med sånt, säger sjuksköterskan Frida Vallgren som arbetar på akutmottagningen, säger hon till SVT.

Flera av hennes kollegor på intensiven instämmer.

– Kvalitén har blivit urusel senaste veckan. De nya munskydden blir snabbt fulla med fukt och gör att man får sår på näsroten och kinderna. Känslan att använda dem är som min kollega sa: ”Som att andas genom ett kaffefilter”, säger sjuksköterskan som vill vara anonym till SVT.

Svårt att kontrollera alla

SVT Uppsala har tagit del av dokument som visar hur vårdpersonal rekommenderas att rätta till de nya löst sittande munskydden med ”husmorstips”. Ett av tipsen är att använda sig av ett gem.

Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala bekräftar för SVT att det funnits brister kring nytt skyddsmaterial och menar att det kan vara svårt att kontrollera alla så att dem är bra.

– Det finns svårigheter i att kontrollera. Vissa beställningar har vi gjort tillsammans med andra landsting och har då gjort en gemensam kontroll, då har de varit bristfälliga och då har vi avbrutit dem. Men jag kan inte garantera att vi kan ha kollat alla, säger Mikael Köhler till SVT.