Sjuksköterskor oroliga när folk trängs i solen: ”Vi är oroliga”

Sommarvärmen, studentfiranden, och demonstrationer är bara några av de saker som lockat tusentals personer att samlas på trånga platser den senaste tiden. När solen kikar fram blir uteserveringarna snabbt fulla, och många verkar glömma bort, eller strunta i att det fortfarande pågår en pandemi.

Nu talar intensivvårdssjuksköterskorna Kristin Berg och Marie Movert ut om sin oro inför en eventuell andra våg.

– Vi är oroliga nu när vi trodde att vi såg ett minskat inflöde av patienter ser vi i stället att det ökar och det är oroande, säger Iva-sjuksköterskan Kristin Berg som jobbar på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås till Expressen.

Tantolunden i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Intensivvårdssjuksköterskorna Kristin Berg och Marie Movert har vårdat covid-19 patienter sedan i mars. Det har skiljt sig från deras vanliga arbete på flera sätt, bland annat genom att de fått bära tung och obekväm skyddsutrustning som är svår att andas i. Samt det faktum att de jobbar runt människor som kan vara döende och överföra smittan.

En andra våg

När Kristin och Marie ser att människor börjat lägga den sociala distanseringen bakom sig blir de besvikna och oroliga.

Varken Marie eller Kristin har fått sina ansökta sommarsemestrar beviljade ännu, då det talas om en eventuell andra våg.

Allt fler letar sig ut i sommarsolen, för att umgås med människor i parker, på uteserveringar, och för att fira studentskivor.

– Nu får jaget gå före laget. Kan man på något vis förhindra den här pandemin så är vi ytterst tacksamma för det räddar vår arbetsmiljö och vår ork, säger Kristin Berg till Expressen.

KALMAR 20200207 Infektionskliniken i Kalmar är rustad för att ta emot personer som smittats av coronavirus. Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ett ansiktsvisir. Foto: Mikael Fritzon / TT

Nu hoppas Iva-sjuksköterskorna att folk ska tänka till och sitt ansvar. Dela gärna deras ord om du vill hjälpa till.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);